Στην παράταση κρίνονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Νέα παράταση αγωνίας για τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων σηματοδοτεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να καθυστερήσει περαιτέρω τη λήψη απόφασης για μια εκ των πολλών περικοπών των συντάξεων αποδοχών το έτος 2012.

Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά στις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος, αλλά λόγω της παραγραφής, η διεκδίκηση αφορά στην περίοδο Ιουνίου 2015 έως Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τα δώρα της συγκεκριμένης περιόδου κάτι το οποίο έχουν κερδίσει σε δίκες που προηγήθηκαν, αλλά η τελική ετυμηγορία αργή χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι με τρεις πιλοτικές δίκες το 2019 και το 2020, η ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές τους, που πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις από το δεύτερο μνημόνιο του 2012 και συγκεκριμένα με το Ν. 4093/2012.

Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή των συγκεκριμένων αναδρομικών αλλά όχι για όλους!

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε μεν, στην απόφαση της πιλοτικής δίκης του 2019 ώστε να δοθούν οι περικοπές του ανωτέρου 11μηνου, αλλά μόνο σε όσους είχαν υποβάλει αγωγές και αποφάσισε να μην χορηγήσει τα αναδρομικά στους υπόλοιπους.

Παράλληλα στο διάστημα που μεσολάβησε, συνεχίστηκε η κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να κερδηθεί χρόνος  και να καταφέρει να επιτύχει απορριπτική απόφαση. Ο λόγος είναι το μεγάλο δημοσιονομικό  κόστους που συνεπάγεται η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους παρά το γεγονός ότι υπάρχει δεδικασμένο για όσους προσέφυγαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2022, ο ΕΦΚΑ έθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα προς Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε σχέση με την συνταγματικότητα των δώρων για το 11μηνο, παρατείνοντας τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης.

Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, παρότι το ΣΤΕ είχε κρίνει στις πιλοτικές δίκες ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, δεν έλαβε απόφαση, αλλά αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, προκειμένου να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των δώρων των συνταξιούχων.

Η εξέλιξη αυτή παρασύρει σε αντίστοιχες παρατάσεις της ημερομηνίες εκδίκασης των αγωγών που εκκρεμούν στα αρμόδια δικαστήρια.

Με τις ατομικές ή ομαδικές αγωγές 360.000 συνταξιούχοι διεκδικούν την καταβολή των δώρων για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα