Τα προβλήματα των συνταξιούχων που επιζητούν άμεσα λύση

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κυρίως μετά την ψήφιση του Ν. 4670/20 διαμήνυσε σε κάθε τόνο προς όλους ότι τα κομβικά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης έκλεισαν και ότι επήλθε η ομαλότητα.

Τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και κυρίως οι μειώσεις των συντάξεων, κύριες και επικουρικές, οι περικοπές των δώρων και επιδομάτων, η προσωπική διαφορά, το ΕΚΑΣ, η εισφορά αλληλεγγύης κτλ. μονοπωλούσαν για χρόνια το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, θέλει να πείσει τους συνταξιούχους ότι όλα αυτά τα ζητήματα λύθηκαν και οδεύουμε στην ανάπτυξη με αποκορύφωμα την αύξηση των συντάξεων. Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν όμως ανοιχτά, ιδίως  για την ευαίσθητη ομάδα των συνταξιούχων. Ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν προχώρησε η κατάργηση του Ν. 4387/169 του οποίου επί χρόνια η Ν.Δ. κατηγορούσε για την καταστροφή του ασφαλιστικούς της χώρας.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την φερόμενη αποκατάσταση των συντάξεων. Είναι όμως έτσι; Έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που αφορούν τους συνταξιούχους;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μεγάλα αγκάθια της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν. Όσο και αν η κυβέρνηση αφήνει στις καλένδες  την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων. Μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να έχει καταργηθεί, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του Ν. 3863/10 παραμένει και αποτελεί μόνιμο μηχανισμό δέσμευσης των συντάξεων και ψαλιδίσματος των ετήσιων αυξήσεων. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση να λένε στελέχη της ότι το 2026 θα τελειώσει και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Τους λέμε πως κάποιοι θα φύγουν από την ζωή και θα έχουν ακόμη προσωπική διαφορά.

Όσο και αν θέλουν κάποιοι να πείσουν τους συνταξιούχους ότι όλα βαίνουν καλώς, αυτό δεν ισχύει!

Θα πρέπει η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια στη χώρα, ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά στη ζωή τους και δυστυχώς δεν δύναται να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην.

Αποτελεί αναγκαιότητα να καταλάβει η κυβέρνηση ότι τα προβλήματα μας, απαιτούν  λύσεις και όχι στείροι και χωρίς ουσία πανηγυρισμοί και εφησυχασμός.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα