Οι δύο όψεις της αλήθειας

Πριν από μερικές μέρες έγινε ένα σημαντικό συνέδριο που οργάνωσε η Καθημερινή για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Εκεί εκτός από τον πρωθυπουργό μίλησαν για τις δικές τους περιόδους οι τρείς πρώην πρωθυπουργοί από την άρση της κρίσης. Ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας. Και οι τρείς επιχείρησαν να κάνουν την αυτοκριτική τους, ο καθένας από την δική του σκοπιά. Φυσικά είπαν την δική τους αλήθεια, καθώς απέρριψαν πράγματα, καταστάσεις και ωραιοποίησαν τα λάθη τους.

Οι πρωταγωνιστές της τελευταίας 15ετίας έκανα ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια να βγάλουν τους εαυτούς τους στον αφρό και να φορτώσουν αλλού τον μουτζούρη, είτε στον προηγούμενο, είτε στον επόμενο, και όμως στο διάστημα αυτό οι πολίτες έζησαν τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τους, που δε περίμενε κάνεις από εμάς. Και οι τρείς αγωνίστηκαν να καλλωπίσουν την υστεροφημία τους. Στο τέλος μάλλον βγαίνουν εκτεθειμένοι.

Ο Γ. Παπανδρέου ουδέποτε έκανε αυτοκριτική για την αργοπορία του να καταλάβει την κρίση και να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος. Ναι μεν παρέλαβε ένα οικονομικό χάος από τον Κ. Καραμανλή, το οποίο το αναγνωρίζουν ακόμα και οι ψηφοφόροι την ΝΔ, αλλά αντί να εκμεταλλευθεί αυτό το τεράστιο 44% της νωπής εκλογικής αναμέτρησης και να πιάσει στον ύπνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν τα Ελληνικά ομόλογα, αργοπόρησε. Ακόμα και για την επικοινωνία του με τον Αντώνη Σαμαρά το 2011 ουδείς έγινε σοφότερος. Τι ακριβώς συνέβη δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δική του ομιλία πέραν από τις δύσκολες στιγμές που πέρασε κάθε μέρα στη πρωθυπουργία του στο Μέγαρο Μαξίμου, μας αποκάλυψε δύο πράγματα, ότι εκτός από τον Σόιμπλε ήταν και η Μέρκελ υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεύτερον και το βασικό πρόβλημα της εποχής ήταν ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχαν με ποιον να μιλήσουν αν διαπίστωναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Βέβαια από την πλευρά του απέφυγε να θυμηθεί τις δύο εκδηλώσεις του κόμματος  του στο Ζάππειο τα λεγόμενα «Ζάππεια», όπου παρουσίασε ένα τρόπο με τον οποίο η χώρα θα επέστρεφε στη κανονικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την εντονότερη, ίσως διάθεση αυτοκριτικής αλλά με τις περισσότερες αντιφάσεις. Ποτέ δε σκέφτηκε, μας λέει, ως πρωθυπουργός να διαπραγματευθεί την έξοδο από το ευρώ. Λίγες ώρες πριν οι υπουργοί του στο ίδιο συνέδριο έλεγαν, ότι η κυβέρνηση Σύριζα με μπροστάρη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έψαχναν τον Ιούνιο του 2019 λεφτά στην Αγία Πετρούπολη. Πως άραγε θα φαινόταν στους Ευρωπαίους αν τελικά ο Τσίπρας έβρισκε ρούβλια; Παραδέχθηκε επίσης χαρακτηρίζοντας ως ατυχής χειρισμούς τις υποθέσεις των τηλεοπτικών καναλιών και της Νοβάρτις.

Τελικά από ότι ακούσαμε από τους τρείς πρωθυπουργούς γίναμε σοφότεροι; Όχι . «Η αλήθεια έχει δύο όψεις. Εκείνη που δεν πεθαίνει και εκείνη που σκοτώνει». Και οι τρείς επέλεξαν την πρώτη εκδοχή.

Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα