Χαμένοι της αύξησης 7,75% στις συντάξεις πάνω από 1 εκ. δικαιούχοι λόγω προσωπικής διαφοράς

Κλείδωσε η αύξηση 7,75% που θα καταβληθεί από τον επόμενο μήνα στις κύριες συντάξεις. Η κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθόρισε το ανώτερο ποσοστό ως απόρροια της επίδρασης του πληθωρισμού της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Όμως, τα τελικά στοιχεία που προκύπτουν από το υπουργείο εργασίας μέσω της σχετικής εγκυκλίου 126331/28/12/2022, που επίσης δημοσιεύθηκε στις 18/12/2022, δείχνουν ότι το 30,25% του συνόλου των συνταξιούχων δεν θα λάβει καθόλου την εν λόγω αύξηση, που αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, μαζί με τις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου. Λες και όλους αυτούς του συνταξιούχους δεν τους αγγίζει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Ήταν φλούδες τα λόγια από πλευράς κυβέρνησης για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Θα μπορούσε με μία τροποποίηση στο μίνι ασφαλιστικό, που πέρασε προ ημερών, να βάλουν ότι οι αυξήσεις θα καταβληθούν σε όλα τα καταβαλλόμενα ποσά κύριας σύνταξης. Δεν το τόλμησαν. Η μεγάλη απάτη όμως φαίνεται στην τελευταία σελίδα της εγκυκλίου, όπου τονίζονται τα εξής:

Από 1/1/2023 καταργείται η παρακράτηση της φορολογικής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 29 Ν3986/2011, που εφαρμόζεται στους φορολογούμενους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Άρα το υπουργείο εργασίας παραδέχεται και επίσημα ότι πρόκειται για τη φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Έτσι λοιπόν η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι αυτή που έλαβαν οι 912.644 συνταξιούχοι και είναι 1 έως 8 ευρώ το μήνα.

Αυτή θα είναι και η αύξηση τελικά για το 1.000.000 συνταξιούχους για το 2023!!

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα