Το ΕΤΕΑΕΠ ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν οδήγησαν το ΕΤΕΑΕΠ να προβεί σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Έτσι καλύφθηκε ένα συνολικό  κονδύλι ύψους 155 εκατ. ευρώ, που ήταν απαραίτητο ώστε να χορηγηθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου αλλά και του Ιουλίου. Ακριβέστερα ρευστοποιήθηκαν μερίδια που βρίσκονται στο «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» στην Τράπεζα της Ελλάδος,  ύψους 70 εκατ. ευρώ για να κλείσει ο Ιούνιος και 85 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα που υπάρχει τροφοδοτείται από το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι. Συνολικά,  έως τώρα υπερβαίνουν τις 200.000 οι ασφαλισμένοι στο νεοσύστατο ταμείο, με τις εισφορές που έχουν προσφέρει να ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Είναι ένα σημαντικό κονδύλι που λείπει από το ΕΤΕΑΕΠ. Βέβαια, βάσει του Νόμου, το Κράτος πρέπει να καλύπτει  το σύνολο αυτής της οικονομικής διαφοράς από τον προϋπολογισμό του, έτσι ώστε να καταβάλλονται  απρόσκοπτα οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, διαχρονικά προβλήματα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, άρα και του ΕΤΕΑΕΠ, είναι οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία, αλλά και η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Οι πόροι που στερούνται από την Κοινωνική Ασφάλιση είναι πολύ μεγάλοι και ήδη τα πρώτα προβλήματα στην επικούρηση άρχισαν να γίνονται  ορατά.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα