Συμβόλαιο Τιμής με τους Συνταξιούχους Από όλα τα κόμματα

Οι πρόσφατες κρίσεις με αποκορύφωμα την πανδημική, ανέδειξαν την σημασία της κρατικής παρέμβασης για τη διαχείριση της αβεβαιότητας στις ζωές των ανθρώπων. Η ανισότητα, η κλιματική κρίση, η δημογραφική αποδυνάμωση θέτουν σκληρά διλλήματα για τις κυβερνήσεις τα κόμματα, τα συνδικάτα, την εργοδοσία, την κοινωνία των πολιτών.

Όπως γνωρίζουμε πλέον καλά, ο υψηλός πληθωρισμός που ζούμε εδώ και ένα χρόνο, ασκεί έντονη πίεση στα εισοδήματα μας και λειτουργεί ως έμμεσος φόρος στην κατανάλωση, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια. Δημιουργεί νέα ρήγματα και μεγαλώνει τα ήδη υπάρχοντα χάσματα μέσα στην κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει την μόνιμη επωδό ότι “φταίει άλλος” και αντί να λογοδοτεί στους συνταξιούχους και εργαζόμενους πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η κυβέρνηση περιφρόνησε τους Συν/χους αρνούμενοι με ερμηνευτικά τερτίπια των αποφάσεων του ΣΤΕ να αποδώσουν με καθολικότητα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών του 11μήνου.

Θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια όλοι τους Συν/χους που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν πάνω από 120 δισ. ευρώ για την επίλυση των προβλημάτων μας που είναι:

α) Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 01-01-2024 και την αποπληρωμή της με εφάπαξ ποσό που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022 και την καταβολή των αυξήσεων σε όλα τα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων.

β) Την αλλαγή του Ν. 4837/16 και 46701/2020 σε ότι αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης δια να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να μειωθούν οι αδικίες.

γ) Ένα Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχων.

δ) Την επαναφορά του υπερταμείου σε εθνικό έλεγχο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

ε) Αύξηση της βασικής σύνταξης για να αποπληρωθούν οι απώλειες του πληθωρισμού

Οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να περιμένουν κάθε Χριστούγεννα φιλοδωρήματα.

Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα