Στο Μέλλον οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και τις συντάξεις χηρείας

Στις καλένδες φαίνεται να μετατίθεται η επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις συντάξεις χηρείας, (όπως και η αναμενόμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων  (ΕΑΣ)). Ενώ παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της νέας υπουργού εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας.

Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι η αύξηση των μισθών, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καλοπληρωμένες δουλειές αναφέρει η Υπουργός.

Στο μέλλον.

Ωστόσο, η νέα υπουργός  ξεκαθάρισε ότι δεν αντιμετωπίζει -άμεσα- την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα θέματα αλληλεγγύης (ΕΑΣ) αλλά και το θέμα των συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για αλλαγή στα θέματα αυτά, καθώς ο προηγούμενος υπουργός εργασίας, ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα φέρει Νομοσχέδιο που θα επιλύει τα θέματα αυτά.

Δεν υπάρχει ανάλογο νομοσχέδιο,  ούτε είναι στις άμεσες προτεραιότητες μόλις δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα σημειώνει ότι η εισφορά αλληλεγγύης αποφέρει 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σε περίοδο που το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο και επηρεάζει σημαντικά και το ασφαλιστικό σύστημα.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου προέβλεπαν:

Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου.

Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών εισφοράς έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Συντάξεις χηρείας

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφορά περιπτώσεις των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, οι οποίοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος. Σύμφωνα με το νόμο, οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας (ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος) επί μια τριετία.

Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος που δόθηκαν από την 1 Οκτωβρίου του 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει  την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα αυτό και απ’ ότι φαίνεται το μέλλον παραπέμπεται στο μέλλον.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα