Οι δανειστές ζητούν να λήξει το θέμα με τα αναδρομικά

Σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταφέρει να έχουμε λίγο μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα και ανάπτυξη περίπου 1% μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη 5,3% για το 2022. Θα δημιουργηθεί ένα θετικό εκ μεταφοράς ποσό της τάξεως των 1,5-2 δες ευρώ και θα μπορούν να διατεθούν για νέες θετικές παρεμβάσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μέρος από αυτό το ποσό θα διατηρηθεί ως αποθεματικό για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψει από την ενεργειακή κρίση.

Η άλλη υποψήφια παρέμβαση είναι η οριστική λύση για κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα αναδρομικά που αφορούν περικοπές το 2012 σε επικουρικές και δώρα. Το θέμα αυτό ανακινήθηκε πρόσφατα και από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα, για την πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό για την κυβέρνηση είναι μία δημοσιονομική βόμβα αφού η κάλυψη των απαιτήσεων των αποφάσεων του ΣΤΕ απαιτεί 2,5 δις ευρώ, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο για την κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν επιλογή της είναι να δοθούν σε 300.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν κάνει αγωγές και υπολογίζεται το κόστος στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο πιο σίγουρο σενάριο της είναι η νέα παράταση εφαρμογής των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν από το 2020 για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού.

ΤΟ Δ.Σ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα