Η μεγάλη αλήθεια για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα οδηγήθηκε στον δρόμο της κατάρρευσης και στις αλλεπάλληλες άγριες περικοπές των συντάξεων έως και 60% στις κύριες και 80% στις επικουρικές, διότι κατά καιρούς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντί να προστατεύσουν «κλέβουν» τα αποθεματικά τους για να κύψουν τις ανάγκες του κράτους.

Η πρώτη κυβερνητική επιδρομή στα αποθεματικά των ταμείων έγινε με τον αναγκαστικό Νόμο 1611/1950 δεσμεύοντας τα αποθεματικά τους με επιτόκιο το 4% έως και τις αρχές 1980 (το 1974 το επιτόκιο καταθέσεων των τραπεζών ήταν 26,9% ή το 11,5% του 1981 ενώ το αντίστοιχο τραπεζικό ήταν 24,54%.

Η δεύτερη μεγάλη ληστεία έγινε στο χρηματιστήριο όταν επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επετράπη στα ασφαλιστικά ταμεία να τοποθετούν το 20% των αποθεματικών τους, να το επενδύουν σε μετοχές υψηλού ρίσκου, που συνεχίστηκε και επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη που έφτασε στο 23%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα ταμεία να χάσουν 3,5 δις ευρώ. Η ζημιά που είχαν τα ταμεία από το 1950 έως το 1990 ήταν 30 δις ευρώ.

Η τρίτη ληστεία έγινε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ειδικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Καταλήγουν όλοι στην εύκολη λύση που είναι οι περικοπές των συντάξεων. 50 δις έχασαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 2010-2017. 80 δις τα ασφαλιστικά ταμεία την ίδια περίοδο. Αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ τα 130 δις απώλειας για συνταξιούχους και ταμεία σε περίοδο ειρήνης.

Η μέση κύρια σύνταξη για τους Έλληνες συνταξιούχους ανέρχεται στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Η επικουρική ανέρχεται στα 171,34 ευρώ. Αυτές οι συντάξεις είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη και αποτελούν ντροπιαστικό… ρεκόρ.

Ως βασικές αιτίες της μεγάλης αυτής απώλειας των συντάξεων είναι:

Α) Οι 12 μέχρι σήμερα περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Β) Οι κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Γ) Η αύξηση από 4% σε 6% υπέρ ΕΟΠΥ για κύριες συντάξεις.

Δ) Για πρώτη φορά αντίστοιχη παρακράτηση 6% και στις επικουρικές συντάξεις.

Ε) Η θέσπιση και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ζ) Η αύξηση της παρακράτησης του φόρου.

Η) Η δραστική μείωση του αφορολόγητου.

Θ) Η μείωση των συντάξεων χηρείας.

 

  1. Το κούρεμα PSI των αποθεματικών στοίχισε στα ταμεία 26 δις.
  2. Αύξηση της ανεργίας.
  3. Ραγδαία μείωση των μισθών.
  4. Η μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών 3,9% από το 2014.
  5. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των επικουρικών ταμείων.
  6. Η έκρηξη της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας που στερεί κατά έτος 2 δις ευρώ.
  7. Η εκτίναξη όλων των μορφών της μερικής απασχόλησης που στερεί 1 δις ευρώ κατά έτος.
  8. Η απώλεια 1 δις ευρώ και πλέον από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών.
  9. Η δραματική απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων που με συνταρακτικούς υπολογισμούς ανέρχεται από 7-10 δις ευρώ.

Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε ανεπιφύλακτα να ισχυριστούμε ότι τα Μνημόνια που οδήγησαν το Συνταξιοδοτικό σύστημα στα πρόθυρα κατάρρευσης, του έδωσε τη χαριστική βολή.

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα