Άκαρπη η συνάντηση συνταξιούχων. Καμία δέσμευση για αναδρομικά και προσωπική διαφορά.

Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/10/2022, με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων ήταν να υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις από αυτές που είχαν προαναγγελθεί (ύψους 7%) ώστε να ξεπεραστούν οι πιέσεις που ασκεί στο εισόδημα, ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός. Επίσης ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η καταβολή αναδρομικών για το σύνολο των δικαιούχων και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά που περιορίζει δραματικά τις αυξήσεις που έπονται.

Ο πρωθυπουργός όμως απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια σε κάποια από τα αιτήματα των συνταξιούχων. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων από 1/1/2023, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που δημιουργεί ένα μεγάλο ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό. Το επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και την λύση του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις. Για τα αναδρομικά που δόθηκαν ύψους 1,2 δις το 2020 από την απόφαση του ΣΤΕ για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων από τους Ν.4093, 4051 για εντεκάμηνο Ιούνιο 2015-Μάϊο 2016. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στα αναδρομικά ύψους 2,5 δις που αφορούν περικοπές σε επικουρικές και δώρα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκας και η Γ.Γ. κοινωνικών ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου.

Το Δ./Σ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα