Τι καινούριο δεν έμαθα από το ντιμπέιτ

Όσα ακούσαμε είναι αυτά που επαναλαμβάνονται καθημερινά από τους Αρχηγούς και τα στελέχη των κομμάτων τίποτε καινούργιο.

Όταν κάτι σημαντικό ολοκληρώνεται συνήθως λέμε ότι πέρασε στην ιστορία. Ε, αυτό το ντιμπέιτ σίγουρα δεν θα περάσει στην ιστορία. Αύριο όλοι μας θα το έχουμε ξεχάσει, καθώς τίποτε δεν άφησε πίσω του, ήταν σα να μην έγινε. Αν έπρεπε να βάλουμε τίτλο θα λέγαμε “βαρετό και γραφειοκρατικό”. Ο τηλεθεατής είχε την εντύπωση πως παρακολουθούσε κάτι που είχαν μαγνητοσκοπήσει νωρίτερα. Σα να ακούγαμε αποσπάσματα από προηγούμενες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ήρθαν διαβασμένοι για να πουν αυτά που ήθελαν οι ίδιοι να πουν ανεξαρτήτως ερωτήματος! Τίποτε καινούριο. Προτίμησαν όλοι τους να παραμείνουν στην ασφάλεια των προεκλογικών τους προγραμμάτων.

Από την χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών πρόκυψε μια σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε δημόσια ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη, μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό πράξη.

Όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί ήρθαν προετοιμασμένοι για να πουν αυτά που ήθελαν να πουν, ανεξαρτήτως ερωτήματος!

Για παράδειγμα, ρωτούσαν τον κ. Ανδρουλάκη αν θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αυτός αράδιαζε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το ξύλο από τα ΜΑΤ προς τους συνταξιούχους το 2016 έκανε πως δεν άκουσε. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν του επισημάνθηκαν τα παλιά σοβαρά λάθη που ο ίδιος είχε παραδεχθεί και που ζητήθηκε να βαθμολογήσει την πρωθυπουργία του, μίλησε γενικώς και αορίστως.

Κάπως έτσι κινήθηκε το τρίωρης διάρκειας ντιμπέιτ, στο οποίο οι δημοσιογράφοι δεν βοήθησαν να ζωντανέψει. Η μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ουσία η διαδικασία ήταν η δυνατότητα επιμονής διευκρινιστικής ερώτησης που θα ασκούσε πίεση στον ερωτώμενο. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι δημοσιογράφοι, με εξαίρεση την κ. Ράνια Τζίμα και τον κ. Αντώνη Σρόιτερ, οι οποίοι ήταν οι πιο εύστοχοι από το πάνελ των δημοσιογράφων.

Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα