Συνταξιούχοι: Τα αιτήματα προς τη ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

α) Αναδρομικά από περικοπές δώρου

β) Προσωπική διαφορά

γ) 13η σύνταξη και

δ) Στήριξη Χαμηλοσυνταξιούχων

Είναι τα ερωτήματα που καίνε εκατομμύρια πολίτες.

Τα τέσσερα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων πριν από τις νέες εκλογές θέτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Συνταξιούχοι, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν δεν έχουν επιλυθεί και πως η ώρα για καθαρές κουβέντες πριν από την 2η κάλπη  25 Ιουνίου έφτασε. Οι εκλογές της 21 Μαΐου παρήγαγαν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για 2η τετραετία.

Εμείς οι Συνταξιούχοι όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει τα εισοδήματά μας.

1) Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά τα αναδρομικά για τα δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, περικοπές που αφορούν 2.500.000 δικαιούχους και κοστολογούνται 2,5 δις ευρώ. Είναι διατιθεμένη η κυβέρνηση να τα δώσει σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές και είναι μόνο 350.000;

2) Το τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η προσωπική διαφορά που σχετίζεται άμεσα με τις αυξήσεις που καταβάλλονται από το τρέχον έτος στις κύριες συντάξεις. Φέτος περίπου 1.000.000 Συνταξιούχοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος ή ολόκληρης της αύξησης 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς. Τι προτίθεται να κάνει η Ν.Δ. όταν αναλάβει την εξουσία; Το νέο έτος προγραμματίζονται νέες αυξήσεις, θα εφαρμοστεί και πάλι ο κόφτης. Γιατί δεν γίνεται κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης που θεσπίστηκε με το νόμο 4387/16.

3) Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την 13η σύνταξη κάτι που καταργήθηκε από την Ν.Δ. στην πρώτη διακυβέρνηση της. Έστω κουτσουρεμένη, αυτή η 13η σύνταξη επί κυβερνήσεως Σύριζα που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019 και καταργήθηκε λίγους μήνες αργότερα. Αντικαταστάθηκε από ένα πενιχρό επίδομα που λαμβάνει μόνο ένα μέρος των Συνταξιούχων.

4) Το τέταρτο ζήτημα αφορά την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη έως 500€ και είναι το 30% των συνταξιούχων από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Θα πρέπει για όλους αυτούς να επανέλθει το ΕΚΑΣ και όχι να τους αφήσετε με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.

Το ΔΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα