Νέα απαράδεκτη απαίτηση των δανειστών

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις στελεχών και των τριών κομμάτων του Μνημονιακού τόξου (ΝΔ Σύριζα ΠΑΣΟΚ) ότι δήθεν έχουν εξέλθει από τα μνημόνια, οι δανειστές, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτούν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η κωδικοποίηση όλων των μνημονιακών διατάξεων του Εργατικού Δικαίου σε ένα ενιαίο κείμενο, ώστε να είναι δύσκολη στο μέλλον η κατάργηση ή αλλαγή των διατάξεων. Αυτό επιτεύχθηκε με την Συμφωνία του Χίλτον στις 23 Μαΐου του 2018 για ην τέταρτη αξιολόγηση του δ μνημονιακού προγράμματος (Νόμος 4336/2015).

Στις 04-12-2022 δημοσιεύτηκε ο εργατικός κωδικός των μνημονίων ΠΔ 80/2022. Με το ΠΑ αυτό περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις και των τριών μνημονίων για τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Στόχος των δανειστών ήταν προφανώς να εμποδίσουν κάθε επόμενη κυβέρνηση να τροποποιήσει υπέρ των εργαζομένων ή να καταργήσει μνημονιακές ρυθμίσεις.

Τώρα, οι δανειστές στα πλαίσια της 8ης μεταπρογραμματικής εποπτείας, απαιτούν την κωδικοποίηση και των συλλογικών δικονομικών εργατικών νόμων των μνημονίων αυτή τη φορά του Συλλογικού και Δικονομικού Δικαίου. Απαιτούν δηλαδή όλες τις διατάξεις αυτές να συμπεριληφθούν σε έναν ενιαίο κώδικα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς, θεσμικής ετερονομίας,  αφού 800 και πλέον μνημονιακοί νόμοι και εκατοντάδες χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι συνεχίζουν να ισχύουν και να δεσμεύουν την χώρα για δεκαετίες.

Εξάλλου, η παρτίδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς οιωνοί χρεοκοπίας αφού το χρέος κράτους και νοικοκυριών είναι σήμερα υπερδιπλάσιο από αυτό του 2010 όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ.

Γι’ αυτό θα πρέπει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023 αλλά και την κυβέρνηση να μην προσχωρήσουν στη διαδικασία κωδικοποίησης του Συλλογικού και Διοικητικού Εργατικού Δικαίου, κατά τις επιταγές των εταίρων δανειστών μας και να ξεκινήσουν τη διαδικασία απομνημονιοποίησης του Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, καθώς και των θεσμών που αφορούν το κράτος και την κοινωνία.

Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα