Συνταξιούχοι. Πώς δηλώνονται τα αναδρομικά;

Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ποσά συντάξεων θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εμφανίσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31/12/2023 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί εφάπαξ μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι έχουν την δυνατότητα έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Οι τροποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2022 και τα οποία αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης του 2021.

Με την υποβολή της κάθε τροποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα στο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Στη περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα