Νόμος για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας

Εντολή να τρέξει άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας, στις προϋποθέσεις του Ν.4997/22, έδωσε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στην Διοίκηση και στα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται, ότι πέραν του Ν.4997/22 έχουν εκδοθεί ήδη 2 σχετικές εγκύκλιοι προς τα στελέχη του ΕΦΚΑ, μία τον Δεκέμβριο του 2022 και μία συμπληρωματική τον Φεβρουάριο του 2023.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, δρομολογήθηκαν μία σειρά από παρεμβάσεις.

Α) Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα η εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ.

Β) Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλεί νέα οδηγία, προκειμένου να αποσταλούν, χωρίς καμία καθυστέρηση τα σχετικά αιτήματα παραγραφής.

Γ) Ζητήθηκε από τον Υπουργό να διαβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρία, αίτημα για επίσπευση παράδοσης του σχετικού λογισμικού.

Με τον Ν.4997/22 μειώθηκε ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια από 20 χρόνια που είναι σήμερα. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα παραγράφεται.

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα