Να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων των τελευταίων ημερών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα». Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάρει θέση επίσημα και να δώσει τέλος στις «φήμες» και τις διαρροές.

Δεν μπορεί εν μέσω γενικής ακρίβειας και κρίσης τιμών, η κυβέρνηση να δημιουργεί τέτοιο κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε μόλις πέντε μήνες από τις βουλευτικές εκλογές και είναι το λιγότερο υποκριτικό να έρχεται στο παρασκήνιο θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα όρια ηλικίας ρυθμίστηκαν το 2012 και το 2015. Τότε αποφασίστηκε, να υπάρξει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 έτη με 15ετία και τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η παρέμβαση που έγινε το 2010 με το νόμο «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (Ν. 3863/2010) αφορούσε μελλοντικά επανέλεγχο του Ασφαλιστικού Συστήματος, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, αλλά με όρια τα 65 έτη.

Συνεπώς, αφού ήδη το γενικό όριο ηλικίας είναι τα 67 έτη, δηλαδή, υψηλότερο από τα 65 έτη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός επανελέγχου, γιατί η κυβέρνηση ξαναφέρνει αυτό το θέμα στο προσκήνιο. Άλλωστε η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα όρια ηλικίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής που επικαλείται το Yπουργείο Eργασίας, για να ανοίξει θέμα ορίων ηλικίας, τα τελευταία χρόνια και λόγω πανδημίας μειώθηκε! Αν πρόκειται για αστοχία του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, και για μια δήλωση που δεν έπρεπε να γίνει, ας ξεκαθαριστεί και αυτό.

Μην τα φορτώνουμε όλα στους σημερινούς και στους αυριανούς συνταξιούχους. Κύριε Μητσοτάκη, επιτέλους ας μπει ένα όριο στην εξαθλίωση. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας Θράκης & Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα