Με δύο μέτρα και δύο σταθμά οι αποφάσεις

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν με τις πρόσφατες αποφάσεις 1030-1031-1033/2023 πιλοτικών δικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας και δικαστικών λειτουργών, δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά. Συνταξιούχοι ενός ανώτερου θεού οι δικαστικοί συνταξιούχοι και ενός κατώτερου θεού οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αυτή η πρακτική των δικαστών αποδίδεται στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 στην οποία με το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος, περιελήφθη πρόνοια για ένα καθεστώς εύνοιας/προστασίας ειδικών μισθολογικών και Συνταξιοδοτικών Συστημάτων των δικαστικών που θέλει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτηση τους από το Σώμα.

Ως εκ τούτου, νέο πρόβλημα οικονομίας απέναντι στην πλειοψηφία των συνταξιούχων προέκυψε με την νομολογία των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων του Μισθοδικείου 1-4-2018, 255/2021 και 2/2022 στους απόμαχους δικαστικούς με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και ακυρωτέες οι μνημονιακές περικοπές.

Συνεπώς, την αναδρομική επιστροφή αυτών των περικοπών και την επαναφορά του υπολογισμού των συντάξεων των 5.000 περίπου συνταξιούχων δικαστικών (και των μελλοντικών) στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το 2012, δηλαδή χωρίς τον επαναϋπολογισμό και την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου που θα αντιστοιχούν στο 80% των αποδοχών τους από την ενεργό υπηρεσία βάσει και την ΠΑ 169/2007.

Αυτού του τύπου η διόρθωση των συντάξεων αποτελεί πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα των πολιτών αφού για τους υπόλοιπους 2,5 εκ. συνταξιούχους ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Εκ των οποίων το 50% δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% του 2023 λόγω του κόφτη της προσωπικής διαφοράς και της ΕΑΣ. Όπως και η εκκρεμότητα της απόδοσης των αναδρομικών του 11μήνου 2015-2016 για τα δώρα και τις επικουρικές δεν νοείται να υφίσταται διαφορετικό καθεστώς και διαφορετικές κατηγορίες συντάξεων, μεταξύ των συνταξιούχων (είτε του ιδιωτικού, είτε του δημοσίου τομέα), γεγονός που αναντίρρητα αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών κανόνων, της Αρχής της ισονομίας, της ισότητας και της ανταποδοτικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που μόχθησε για την στιγμή της συνταξιοδότησης, έχει το ίδιο δικαίωμα και την απαίτηση οι συντάξεις τους να είναι πραγματικά ανταποδοτικές/αναλογικές των εν ενεργεία αποδοχών τους.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα