Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλες οι παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο της απασχόλησης.

Τις ώρες εργασίας και σε δεύτερο εργοδότη, τη μείωση του χρόνου δοκιμαστικής περιόδου, αλλά και παρεμβάσεις σε σχέση με υπερωρίες, πρόστιμα και λειτουργία της ψηφιακής κάρτας, αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας. Είναι πιθανό να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση άμεσα, ίσως και εντός της ημέρας, δείχνουν ότι δημιουργείται ένα εντελώς νέο εργασιακό τοπίο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ποινές για συνδικαλιστές που προκαλούν εμπόδια όταν προκηρύσσουν και περιφρουρούν μια απεργιακή κινητοποίηση.

Πρόκειται  για ένα πλέγμα διατάξεων που θα συμπληρώνουν την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152.

Πιο αναλυτικά, οι βασικές παρεμβάσεις που πρόκειται είναι οι ακόλουθες:

α) Ωράριο απασχόλησης σε δύο εργοδότες:

Πρόκειται για το μοντέλο της παράλληλης απασχόλησης. Εφεξής, όπως θα προβλέπει και η σχετική Κοινοτική Οδηγία, ένας εργοδότης δεν θα μπορεί να απαγορεύει σε κάποιον εργαζόμενο να απασχολείται και σε άλλους εργοδότες, εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου εργασίας του. Όμως υπάρχει το δεδομένο των υποχρεωτικών 11 συνεχόμενων ωρών ανάπαυσης ημερησίως. Επομένως, η πρόσθετη εργασία, δεν θα μπορεί να είναι πάνω από πέντε ώρες εργασίας.

β) Ευέλικτες μορφές εργασίας:

Αναμένεται να θεσμοθετηθούν με σαφήνεια, όπως ορίζει και η σχετική Κοινοτική Οδηγία, οι συμβάσεις κατά παραγγελία, καθώς και οι συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης. Ουσιαστικά, ο εργοδότης θα μπορεί να καλεί τον εργαζόμενο, θα τον αξιοποιεί για τις ώρες που επιθυμεί και στη συνέχεια θα τον πληρώνει ανάλογα του χρόνου εργασίας.

γ) Ψηφιακή κάρτα εργασίας:

Θα υπάρχουν απαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου καταγραφής του ημερήσιου ωραρίου τους, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

δ) Πρόστιμα:

Θα υπάρχει αύξηση των προστίμων στα 10.500 ευρώ ανά περίπτωση, για παραβάσεις που αφορούν την υποδηλωμένη εργασία.

ε) Δοκιμαστική εργασία:

Μειώνεται στους έξι μήνες, από ένα έτος που είναι έως τώρα, η δοκιμαστική περίοδος εργασίας για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Εάν απολυθεί πριν από το εξάμηνο, ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης.

ζ) Κοινοτική Οδηγία:

Στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων σε ότι αφορά τους όρους εργασίας τους.

η) Απεργίες: Εφεξής, αναμένεται να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, σε απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους, θα τιμωρείται. Οι ποινές που προβλέπονται θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα