Αύριο από τις 7 το πρωί καλούμαστε, όλοι εμείς που αποτελούμε τον κυρίαρχο λαό να προσέλθουμε στις κάλπες για να επιλέξουμε τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία στο ευρωκοινοβούλιο.

Και όπως ακούω, πολλοί είναι αυτοί που με ένα εντελώς καφενειακό τρόπο αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές και με χαλαρότητα και απαξίωση και δυστυχώς το κάνουν αυτό αγνοώντας ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Ότι το 80% των αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνουν από το Στρασβούργο (έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και εν συνεχεία η κομισιόν τις αποστέλλει ως οδηγία στα κράτη για να τις ενσωματώσουν στο δίκαιο κάθε χώρας. Και εάν κάποιο κράτος είτε καθυστερήσει, είτε αρνηθεί, τότε χάνει χρήματα από τις  επιδοτήσεις για όλα τα ζητήματα.

Δυστυχώς όλα αυτά, εμείς οι απλοί πολίτες δεν τα γνωρίζουμε και γι αυτό δεν φταίει μόνο η καφενειακή προσέγγιση που κάνουν οι ίδιοι, αλλά το γεγονός ότι και τα κόμματα και σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν έκαναν τίποτε για να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κομισιόν, τον τρόπο που νομοθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φάγαμε όλη την προεκλογική περίοδο δίχως να καταβάλουμε ως απλοί πολίτες που είναι τα κρίσιμα θέματα που θα κριθεί να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τουναντίον όλοι έδωσαν σημασία με τα εσωτερικά ζητήματα και κυρίως με την ακρίβεια που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το σύνολο των νοικοκυριών.

Λες και είναι εθνικές εκλογές οπότε οι Ευρωπαϊκές εκλογές έλαβαν μια μορφή εθνικών εκλογών, αλλά την ίδια ώρα οι πολίτες γνωρίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σε ότι αφορά την δύναμη των κομμάτων στο εθνικό κοινοβούλιο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να έχει μέχρι το 2027 την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 ψήφων, κάτι που δίνει το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να νομοθετεί με ασφάλεια και δίχως τον κίνδυνο πτώσης. Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το τι είπαν τα άλλα κόμματα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, που δεν είναι και λίγα 32 κόμματα.

Εν κατακλείδι, εγώ αυτό που έχω να πω σε όλους αυτούς που θα αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες. Εάν αυτοί αποφασίσουν να ψηφίσουν πολιτικά, τότε θα υπάρχει ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία.

Το πιο σημαντικό είναι συμμετοχή. Οπότε πρέπει όλοι να πάμε στην κάλπη και να ψηφίσουμε. Όποιο κόμμα και αν σας έχει πείσει, το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή από τις κάλπες.

Μπερμπεργιάννης Δημήτρης

 

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα