Το τέλος του κράτους πρόνοιας

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τις καταστροφές που έφερε στους λαούς και όχι στην άρχουσα τάξη δημιουργήθηκε ένα λαϊκό κίνημα για την επούλωση των πληγών και την καλυτέρευση των συνθηκών επιβίωσης των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων.

Ο κεϋνσιανισμός (κρατικός παρεμβατισμός – αναδιανομή εισοδήματος) που υιοθέτησε το λαϊκό κίνημα βοηθούσης και το όραμα του σοσιαλισμού κατάφερε να οικοδομήσει το κράτος πρόνοιας, στη βάση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, υγείας, των κοινωνικών παροχών και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων.

Σε αυτό συνετέλεσε και η συναίνεση της οικονομικής ελίτ μπροστά στο φόβο ανόδου του λαϊκού κινήματος και αμφισβήτηση της εξουσίας του.

Στην Ελλάδα η άνοδος του λαϊκού κινήματος και η ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης για κοινωνικό κράτος στην δεκαετία του 60 τρόμαζε την ολιγαρχία που επέβαλε την χούντα των συνταγματαρχών για να βάλει τέλος στην ανάπτυξη του.

Η πτώση της Χούντας με απώλεια μέρους της Κύπρου, έφερε νέα άνοδο του λαϊκού κινήματος με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μια σειρά άλλων κοινωνικών παροχών.

Στη συνέχεια, το αγκάλιασμα του νεοφιλελευθερισμού  με την σοσιαλδημοκρατία σταδιακά οδήγησε στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους (θατσερισός) και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Σημιτικός εκσυγχρονισμός σε νεοφιλελεύθερη βάση, χρηματιστήριο – τραπεζικά δάνεια, διαπλοκή, διαφθορά, ελαστικοποίηση μορφών εργασίας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Αποτέλεσμα η λιτότητα – μείωση μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, μείωση συντάξεων – η αφαίμαξη αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων.

Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της αγοράς, οι ολιγαρχίες είδαν την ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με το δημόσιο χαρακτήρα σε τομείς της οικονομίας ΕΣΥ – Παιδεία – Ενέργεια κ.λ.π. και στόχευαν στις ιδιωτικοποιήσεις των τομέων αυτών αφού τους απαξίωσαν κατεδαφίζοντας του κράτους πρόνοιας. Ο φιλελευθερισμός παίρνει πίσω ότι κατακτήθηκε με αγώνες. Με την μεταπολίτευση εν έτη 2023 έπονται χειρότερα.

Παντζίκης Δήμος

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα