Η εξόντωση της μεσαίας τάξης!

Με τη λαίλαπα του ΔΝΤ ακόμα και οι μικρές καταθέσεις εξαφανίστηκαν, ενώ τα νοικοκυριά πλέον αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει στο επίκεντρό της ψηφοφόρους της λεγόμενης μεσαίας τάξης πρόκειται για μια οικονομική ομάδα της κοινωνίας που συνεισφέρει στην κατανάλωση και αποτέλεσε ανέκαθεν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Αυτή η τάξη εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και πλέον τα δεδομένων έχουν αλλάξει αρδήν, λόγω της τεράστιας καθίζησης των εισοδημάτων, της φορολογίας, της ανεργίας, της ακρίβειας, και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Στο μυαλό όσων πρόλαβαν τη μεσαία τάξη ανήκουν όσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στα μνημονιακά έξοδα και στις ανάγκες του νοικοκυριού, χωρίς σημαντική πίεση.

Στην προεκλογική περίοδο του 2019 είχε παρατηρηθεί μια προσπάθεια να ερμηνευτεί το  πως ορίζεται η μεσαία τάξη, κάτι το οποίο επιχειρείται να απαντηθεί και σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Αντί όμως να καθορίζεται με οικονομικούς όρους έχει καταλήξει να ερμηνεύεται με πολιτικοοικονομικά δεδομένα.

Για να καταλάβει κανείς την πορεία εξαφάνισης της μεσαίας τάξης θα πρέπει να ανατρέξουμε πριν των μνημονίων. Τότε ένας στους τέσσερις φορολογούμενους δήλωνε εισόδημα από 20.000€ έως 50.000€.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, έχει αλλάξει πολύ. Το λίπος εξανεμίστηκε και η ασφυκτική λιτότητα, η φοροκαταιγίδα, η ανεργία και η τρομακτική ύφεση διέλυσαν τη χώρα με εντολή του ΔΝΤ.

Ύστερα από πέντε χρόνια μνημονίων, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης ήταν γεγονός, τα εισοδήματα των φορολογούμενων μεταξύ 20.000 έως 50.000 € ήταν μειωμένο κατά 30%.

Το 2021 τα εισοδήματα αυτά ήταν ελάχιστα με τα στοιχεία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων. Αυτά τα ποσά δήλωσαν 986.382 φορολογούμενοι.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως η μεσαία τάξη έχει μετατοπιστεί κάτω από τα 20.000-40.000 ευρώ.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπολογισμού της μεσαίας τάξης το μόνο σίγουρο είναι πως η κατηγορία έχει κατακερματιστεί εδώ και χρόνια, ενώ με την ακρίβεια και την καθίζηση των μισθών επί πολλά συναπτά έτη πολύ δύσκολα θα κάνουν την επανεμφάνιση τους οι μεσαίοι.

Μπερμπεγιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα