Πετσοκόβοντας την κοινή λογική

Η τριετία της ενεργειακής κρίσης ήταν για εκατοντάδες εκατομμύρια νοικοκυριά μια τεράστια δοκιμασία επιβίωσης με εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος και διάχυση του κόστους σε όλα τα βασικά αγαθά. Η πληθωριστική κρίση και η έκρηξη της ακρίβειας σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μεγάλη αναταραχή στη χρηματιστηριακή οργανωμένη ενεργειακή αγορά, είτε αφορά τα καύσιμά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε το τελικό προϊόν, το ρεύμα.
Την ίδια τριετία της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε εκτεταμένα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας ακόμη και στην Ευρώπη! Οι παραγωγοί και οι πάροχοι ενέργειας θησαύρισαν. Από αυτούς μάθαμε για τα μεγάλα τους κέρδη, τις ασύλληπτες αυξήσεις στην κερδοφορία τους, που υποχρέωσαν ακόμη και την Ε.Ε. να υποδείξει στα κράτη-μέλη να φορολογήσουν αποφασιστικά και με υψηλούς συντελεστές τις υπεραξίες της κρίσης.
Σε αυτήν την αντίθεση ανάμεσα στην ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών και την πλημμυρίδα κερδών των ενεργειακών κολοσσών, άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. κράτησαν τα προσχήματα και έκαναν τα στοιχειώδη κι άλλες προτίμησαν να σφυρίζουν αδιάφορα. Από κάθε άποψη η κυβέρνηση συγκαταλέγεται στις δεύτερες.
Χρειάστηκε να μεσολαβήσει το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών και η ουσιαστική εκλογική ήττα της κυβέρνησης, έστω κι αν αυτή εκφράστηκε κυρίως διά της πρωτοφανούς αποχής. Χθες μόλις ανακάλυψε τον τροχό των υπερκερδών στα δύο διυλιστήρια της χώρας, που όπως το 2022 έτσι και πέρσι το τερμάτισαν ως προς την καθαρή κερδοφορία τους.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει ένα μικρό μέρος αυτών των υπερκερδών, πιθανότατα σε απόλυτη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους, και να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πιο ευάλωτους συνταξιούχους. Και το έκανε αφού έφαγε το ηχηρό εκλογικό χαστούκι και αφού οι ιδιοκτήτες των δύο διυλιστηρίων της χώρας είχαν φροντίσει να μοιράσουν στους μετόχους τους τα παχυλά μερίσματα από την πλημμυρίδα κερδοφορίας.
Φυσικά, είναι μια αντίδραση εκ του ασφαλούς. Οι μεν ιδιοκτήτες και μέτοχοι έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Οι δε συνταξιούχοι, υπέρ των οποίων η κυβέρνηση υπόσχεται ελεημοσύνη των 100 και 200 ευρώ, δεν ελπίζουν τίποτα. Το επικοινωνιακό ισοζύγιο του Μαξίμου είναι μηδενικό. Και κυρίως απατηλό. Αυτό που πετσοκόβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η κοινή λογική.
Μπερμπεργιάννης Δ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα