Τα ταμείο με τις υψηλότερες νέες Συντάξεις

Υψηλότερες σε σχέση με το γενικό μέσο όρο είναι οι συντάξεις που καταβάλουν πολλά ταμεία, σε νέους συνταξιούχους. Το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος (κύρια και επικουρική) διαμορφώθηκε για τον Ιούλιο του 2024 στα 1.084 ευρώ, ενώ τον Ιούνιου του 2023 ήταν 1.079 ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Ήλιος για την πληρωμή συντάξεων για τις κατηγορίες γήρατος και θανάτου καταβάλλονται από το Δημόσιο με τη μέση σύνταξη 1.127 ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη μέση σύνταξη στα 1.605 ευρώ και ακολουθούν τα ταμεία που είναι εντός ΕΦΚΑ με γενικό μέσο όρο στα 770 ευρώ.

Σε επιμέρους όμως ταμεία οι συντάξεις λόγω γήρατος είναι για το ΙΚΑ, στα 833 ευρώ για τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, στα 1.127 ευρώ για το Δημόσιο, στα 1.290 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 1.295 ευρώ για την ΑΤΕ, στα 2.100 ευρώ για την Τράπεζα της Ελλάδος και στα 1.400 με 1.500 ευρώ για ταμεία ΔΕΚΟ.

1) Οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται με υψηλότερες αποδοχές λόγω των αυξήσεων στους μισθούς αλλά και λόγω της τιμαριθμοποίησης των αποδοχών από το 2002 και μετά προκειμένου να εξαχθεί ο συντάξιμος μισθός.

2) Οι νέοι συνταξιούχοι βγαίνουν με περισσότερο χρόνο ασφάλισης και έτσι έχουν καλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.

3) Στις συντάξεις επέστρεψαν οι αυξήσεις από το 2023 με αποτέλεσμα οι μεν παλαιοί συνταξιούχοι να βελτιώνουν τις συντάξεις τους και άλλοι να μηδενίζουν την προσωπική διαφορά σταδιακά.  Οι δε νέοι συνταξιούχοι να παίρνουν κατά την έξοδο την αυξημένη εθνική σύνταξη και ολόκληρη την αύξηση σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη που χορηγείται στο επόμενο της συνταξιοδότησής τους έτος.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα