Συνταξιούχοι και απασχόληση: Πότε υπάρχει θετικό πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις

Θετικό πρόσημο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, που μπορεί να ανέλθει έως και τα 330 εκατ. ευρώ, δημιουργεί η αθρόα προσέλευση συνταξιούχων να δηλώσουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Ήδη τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι έχουν υπερβεί τους 190.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, με τον αριθμό τους να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. Το σύνολο αυτών των συνταξιούχων, εφεξής δεν θα έχει την παραμικρή περικοπή στη σύνταξή του, κάτι που σημαίνει ότι γλιτώνει το χαράτσι του 30% που ίσχυε μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς. Αντίθετα, η μοναδική επιβάρυνσή τους, θα είναι η επιβολή ενός τέλους 10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους.

Πρόκειται για έναν πόρο που θεσπίστηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 4078/23) και τα έσοδα που θα προκύπτουν από εκεί, θα καταλήγουν στα Ταμεία του ΕΦΚΑ. Όμως, το σύνολο των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης απασχόλησης, κρίνεται εν πολλοίς εάν κινδυνεύουν ή όχι, να υποστούν το τσουχτερό πρόστιμο της απώλειας 12 μηνιαίων συντάξεων.

Έχει υπολογιστεί ότι το έσοδο προς τον Φορέα, από αυτό τον πόρο μπορεί να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όσο ο αριθμός των συνταξιούχων, που θα δηλώνουν ότι απασχολούνται συνεχίζει να αυξάνεται. Από την στιγμή που η επιβάρυνση/περικοπή 30% επί του μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις, καταργήθηκε, οι συνταξιούχοι επιλέγουν να εμφανίσουν την εργασία τους, καθώς πλέον ο κίνδυνος βρίσκεται μόνο στο πεδίο του ελέγχου:

Εάν εντοπιστούν ως εργαζόμενοι αλλά δεν το έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ, τότε η ποινή που τους επιφυλάσσεται  ανέρχεται σε ποσό ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις! Δηλαδή,  όσοι δεν δηλώσουν την εργασία τους και είναι συνταξιούχοι, αν εντοπιστούν από τους ελέγχους του Φορέα, χάνουν τις συντάξεις ενός έτους.

Το Δ.Σ. Μακεδονία-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα