Συντάξεις χηρείας: ΟΧΙ σε περικοπές για χιλιάδες συνταξιούχους από τον ιδιωτικό τομέα

Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος και για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα έως τώρα η διάταξη έχει εφαρμοστεί μόνο για τους δικαιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα και τον ΟΓΑ.

Θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εκ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου. Έως τώρα, το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής . Εν συνέχεια επιβάλλεται περικοπή στο 50% του αρχικού καταβληθέντος ποσού.

Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο δημόσιο τομέα και στον ΟΓΑ.

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά.

Έστω και στην ύστατη ώρα καλείται η κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν χάσει το έτερον ήμισυ και η σύνταξη λαμβάνεται επειδή οι εκλιπόντες είχαν καταβάλει κανονικά και απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεσμοθετήθηκε το 2016 εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο 2024 με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Επιτέλους, ας αναλογιστεί η κυβέρνηση από ποιους συνταξιούχους επιδιώκει να αφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους. Από εκείνους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα