Κίνδυνο σημαντικών περικοπών στις συντάξεις χηρείας διατρέχουν χιλιάδες δικαιούχοι, στους οποίους δεν έγινε μείωση κατά 50% όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής. Ο κίνδυνος απορρέει από εφαρμογή διάταξης που έπρεπε να γίνει από το 2019 και τώρα, μια τετραετία μετά, τα αναδρομικά ποσά που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω οι δικαιούχοι ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.
Για το θέμα έχει λάβει γνώση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας και επιδιώκεται να βρεθεί λύση, ώστε να μην αδικηθούν οι συνταξιούχοι της κατηγορίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιπτώσεις δικαιούχων που λαμβάνουν και δική τους Σύνταξη χηρείας έπρεπε να μειωθεί στην τριετία στο 50%, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και ειδικά στον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες δικαιούχοι, οι οποίοι κατά την τελευταία τετραετία κατέβαλαν πρόσθετη φορολόγηση ή επιβαρύνθηκαν με εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ακριβώς επειδή εισέπραξαν το επιπλέον ποσό από τις συντάξεις χηρείας, χωρίς δικής τους ευθύνη. Άρα, αν τους ζητηθούν να επιστέψουν πίσω τα ποσά που υποτίθεται ότι οφείλονται, τότε η αδικία σε βάρος αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων θα είναι πολλαπλή.
Την ίδια στιγμή, στα τέλη του μήνα κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) η συνταγματικότητα μη εγκυκλίου που έχει εκδοθεί λίγο πριν το 2020 από το υπουργείο εργασίας σχετικά πάλι με τις συντάξεις χηρείας.
Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο όσοι λαμβάνουν ήδη μια κύρια σύνταξη και εισπράττουν και σύνταξη χηρείας, θα πρέπει να χάσουν την εθνική σύνταξη σε μία εκ των δύο παροχών. Πραγματικά, αυτό σημαίνει νέα περικοπή εισοδήματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι και το Σωματείο μας συμμετείχε σε αυτή την εκδίκαση στο ΣτΕ μαζί με άλλες οργανώσεις συνταξιούχων, και τώρα έρχεται η στιγμή της εκδίκασης της υπόθεσης.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν διατάξεις σχετικές με τις συντάξεις χηρείας.
Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης