Σε ισχύ ο θεσμός της fast-track επικουρικής σύνταξης

Δημοσιεύθηκε στις 10/2/2023 ο θεσμός της ταχείας απονομής (fast-track) της επικουρικής σύνταξης, με το άρθρο 88 του Νόμου 5018/2023 (ΦΕΚΑ25).

Εφεξής η απόφαση για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης θα εκδίδεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία απονομής της κύριας σύνταξης ή σε έξη μήνες αν και η αίτηση για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση για κύρια σύνταξη. Το ίδιο ισχύει (εντός 6 μηνών) και για τη χορήγηση του εφάπαξ.

Αυτά αναφέρονται στο άρθρο 88 του Ν.5018/2023.

Στον ίδιο νόμο και στο άρθρο 89 προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών (προκαταβολή) για τις επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την μέθοδο αυτή (fast track) να μην υπάρχουν τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα στους λάθος υπολογισμούς, όπως έγιναν με τις κύριες συντάξεις.

Η μέθοδος της ταχείας έκδοσης και για τις επικουρικές συντάξεις μπορεί να ικανοποιεί προσωρινά τους συνταξιούχους, γιατί και αυτά τα 100 ευρώ τα έχουν ανάγκη, για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και τα καύσιμα. Μακροπρόθεσμα όμως, με την έκδοση της λάθος απόφασης, θα παθαίνει επανωτά εγκεφαλικά από τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει! Αφού τα παραδείγματα με τις κύριες συντάξεις δείχνουν λάθη στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις από 50% έως 70%, γίνονται ενστάσεις επί ενστάσεων, που απαιτούν χρήμα και χρόνο.

Δημήτριος Μπερμπεργιάννης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα