Οι συνταξιούχοι λόγω ακρίβειας και χαμηλών συντάξεων αναγκάζονται να δουλέψουν

Η εργασία των συνταξιούχων αποτελεί ένα “success story” της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πριν από ένα μήνα η Υπουργός Εργασίας μας διαβεβαίωνε πως η 72χρονη μητέρα της είναι μέσα στην ενέργεια και στη δύναμη και ότι θέλει να εργαστεί, εφόσον γνωρίζει πως θα διατηρηθεί η σύνταξη της. Τώρα, ο Υφυπουργός Εργασίας ευχαριστημένος που έχουν γίνει πάνω από 80.000 εγγραφές συνταξιούχων στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Είναι απορίας άξιο αν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό πως αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται μια ολόκληρη ζωή για να εξασφαλίσουν τη σύνταξη τους, εξαναγκάζονται να εγγραφούν στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για να αναζητήσουν εργασία εξαιτίας της ακρίβειας και των χαμηλών συντάξεων, η οποία δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά αγαθά.

Τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος δείχνουν τα ακόλουθα: Η μέση κύρια σύνταξη υπολογίζεται στα 816,68 ευρώ καθαρά και η μέση επικουρική στα 195,22 ευρώ. Μπορεί λοιπόν για την κ. Μιχαηλίδου η εργασία των συνταξιούχων να αφορά την «ευεξία» τους, για κάποιους όμως από αυτούς τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Αναρωτήθηκαν άραγε οι υπουργοί ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν μπορούν να εργαστούν ακόμη και να θέλουν. Έχουν εξετάσει το γεγονός ότι σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 11% υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στην απασχόληση. Όπως εργασία για όλους αυτούς τους νέους ανέργους και δουλειά στους 50αρηδες και 60αρηδες που δεν τους παίρνουν στη δουλειά. Μήπως λοιπόν αντί για όλα αυτά, η κυβέρνηση να επενδύσει στην δημιουργία περιβάλλοντος όπου οι συνταξιούχοι θα απολαμβάνουν την άνεση και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει μέσα από την παροχή πλήρους υποστήριξης της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της πρόσβασης σε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους, αντί να εργάζονται για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Αυτό που θέλουν όλοι οι συνταξιούχοι είναι να απολαύσουν τα χρόνια της συνταξιοδότησης τους με ηρεμία και αξιοπρέπεια, και εσείς να φροντίσετε για την «ευεξία» μας μέσα από την πραγματική αύξηση των συντάξεων και την μείωση της ακρίβειας.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα