Νέα απόφαση «βόμβα για τις συντάξεις»

Νέα απόφαση βόμβα που διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα για τις συντάξεις – τουλάχιστον του Δημοσίου – έλαβε το ελεγκτικό συνέδριο. Λίγες εβδομάδες αφότου δικαίωσε τους δικαστικούς, το Ανώτατο Δικαστήριο έπραξε το ίδιο και για 17 πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι ζήτησαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια, δηλαδή σε αυτά του 2012.

Η απόφαση αυτή βαδίζει στα χνάρια εκείνης, που αφορούσε τους δικαστικούς, καθώς κρίνει ότι οι συντάξεις τους οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων, καθώς οι περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Επιβεβαιώνεται εν τοις πράγμασι αυτό που είχε επισημανθεί από την πρώτη απόφαση του ΕΛ-ΣΥ με τους δικαστικούς. Ότι ανοίγει η βεντάλια για ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ

Η υπόθεση των αναδρομικών έχει επί της ουσίας λήξει για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019 και τη σχετική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, με αφορμή τις αποφάσεις για τους δικαστικούς, προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις από το συνταξιουχικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις, που ζητούν ίση μεταχείριση. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει  να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, διότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δοθούν αυξήσεις με βάση τις αποδοχές του 2012 σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, θα προκύψει μια τεράστια αδικία.

Η δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση

Η εξίσωση που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση είναι δύσκολη. Από τη μία πρέπει να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία, και από την άλλη πρέπει να προασπίσει την ισονομία απέναντι στους υπόλοιπους συνταξιούχους, που έλαβαν η πλειοψηφία από αυτούς αναδρομικά που αφορούσαν μόνο το 11μηνο  Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Σε ότι αφορά στους δικαστικούς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προωθεί  μια νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μεσοσοσταθμική αύξηση 10% στις συντάξεις, όσο για τους πανεπιστημιακούς, αφορά την προσφυγή τους, που υπεβλήθη το 2016, ενώ θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους, της τάξεως των 700 με 800 ευρώ.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα