Για τις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξεταστεί το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ τμήματος του συμβουλίου της επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/12 που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018. Ειδικότερα, η απόφαση για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και του επιδόματος αδείας θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Άρειου Πάγου και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας 2287-2288/2015.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του Δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας. Ωστόσο, οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι η κατάργηση του δώρου είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.
Στην απόφαση του, πάντως, ο Άρειος Πάγος αφήνει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον “Δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρέπεια διαβίωσης των συνταξιούχων”. Με αυτά τα δεδομένα παγώνουν ξανά οι δικαστικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή των δώρων 11 μηνών και επίσης την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μήνο, το επίμαχο 11μήνο είναι από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 διάστημα που σύμφωνα με το ΣΤΕ οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις 4051-4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους. Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα και θερινής αδείας επιβλήθηκαν με το άρθρο 1 παράγραφος 1Α υποπαράγραφος 1Α.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012, η οποία έγινε λόγω του μνημονίου.
Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης