Η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να τρώει τις αυξήσεις στους συνταξιούχους

Για άλλη μια χρονιά οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά θα είναι οι μεγάλοι αδικημένοι των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Χθες, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γνωστοποίησε ότι θα χορηγηθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς, όμως οι περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι, θα λάβουν πολύ λιγότερα σε σχέση με τις απώλειες που θα έχουν σε ετήσια βάση, λόγω της μη καταβολής της αύξησης στις συντάξεις που είναι προγραμματισμένη για το 2024. Μια αύξηση που θα είναι πάνω από το 3%, με αποτέλεσμα οι διαφορά νε μεγαλώνει στο 11%με όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

α) Αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε ποσοστό άνω του 3%, σύμφωνα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

β) Καταβολή του εφάπαξ επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

γ) Μόνιμη απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

δ) Κατάργηση της μείωσης συντάξεων κατά 30% σε όσους εργάζονται, με την επιβολή μικρής ειδικής εισφοράς στο εισόδημα.

Κάποια από τα μέτρα είναι θεσμοθετημένα, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων από το 2017. Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας όπου θα θεσμοθετηθεί και πάλι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν όσοι δεν θα πάρουν αύξηση το 2024 λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα θα δοθεί, κατά τα πρότυπα του 2023, που είχε ύψος 200-300 ευρώ, με στόχο να στηριχτούν οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά. Κερδισμένοι είναι περίπου 60.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται με την κατάργηση της κράτησης 30% και την επιβολή ενός μικρού ποσοστού που θα είναι 10 ή 15% και το οποίο θα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα