Έτος αυξήσεων στις συντάξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2023, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία η κυβέρνηση. Το ποσοστό των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα και από το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Από ότι φαίνεται οι αυξήσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα του 5% κατά μέσο όρο.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να είναι, να μην δοθούν οριζόντιες αυξήσεις, που σημαίνει ότι όταν παρθεί η απόφαση για τους χαμηλοσυνταξιούχους το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.
Μόνο που υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της προσωπικής διαφοράς, που οι όποιες αυξήσεις είναι πιθανόν να μην έχουν πρακτικό αποτύπωμα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα κρίνει εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές οι λογιστικές. Από τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό 45% των συνταξιούχων, η αύξηση θα είναι λογιστική. Δηλαδή σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους είναι τέτοια η προσωπική διαφορά που έχει δημιουργηθεί, ώστε μια αύξηση 5% να μην αρκεί για τον μηδενισμό της. Απλώς θα μειώσει την προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Μόνο που τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού αυτές οι αυξήσεις να μην καλύπτουν την μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος. Μόνο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αυξήσεων των συντάξεων θα λύση το πρόβλημα και η μεταφορά της προσωπικής διαφοράς στο ποσό της κύριας σύνταξης.
ΜΠΕΡΜΠΕΡΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Μέλος Δ/Σ Μακεδονίας – Θράκης