Η απόφαση του ΣΤΕ έβαλε οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα δώρα

Οριστικά τέλος στις διεκδικήσεις των χιλιάδων συνταξιούχων για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα των επικουρικών που πραγματοποιήθηκαν κατά την μνημονιακή περίοδο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η σχετική απόφαση του ΣΤΕ πιλοτική Δίκη 1342/2023 που συμμετείχε το Σωματείο μας  με 14.000 άλλους συνταξιούχους που είχε ανακοινωθεί στις 31 Ιουλίου 2023, δημοσιεύτηκε και επισήμως, μετά από καθυστέρηση πέντε μηνών! Στην απόφαση αυτή ορίζεται ξεκάθαρα σε σχέση με τα δώρα των επικουρικών συντάξεων που περικόπηκαν, ισχύει το ίδιο που αποφασίστηκε και για τα δώρα των κύριων συντάξεων.

Μοναδική ελπίδα απομένει η πολιτική παρέμβαση-πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αλλάξει την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το σκεπτικό της απόρριψης της απόφαση είναι τα εξής:

α) Η πιλοτική δίκη αφορά μόνο τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης  τους αρχικούς και τους παρέβαντες ενώπιον του ΣΤΕ.

β) Η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας προέχει έναντι πάντων.

γ) Πρέπει να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες  της χώρας στους τομείς υγείας, άμυνας, διαχείρισης μεταναστευτικών ροών.

δ) Η κατάργηση γεγενημένων αξιώσεων μετά τη δημοσίευση του Ν. 4174/31-7-20 είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

ε) Δεν δικαιούνται αναδρομικά 11μήνου όσοι δεν κάνουν αγωγές μέχρι 31/07/2020.

ζ) Δεν παραβιάστηκαν θεμελιωμένα περιουσιακά δικαιώματα των συνταξιούχων με τον Νόμο 4174/20.

η) Δεν παραβιάστηκαν οι διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Χάρτη.

θ) Τα Σωματεία των Συνταξιούχων που παρουσιάστηκαν δεν εκπροσωπούν τα περιουσιακά δικαιώματα των φυσικών προσώπων μελών τους.

Έτσι, αντί για αναδρομικά 84 μηνών (12×7) περίοδος 2012-2018 που επιδίκασαν οι ιστορικές αποφάσεις 2287-2288/2015 φτάσαμε στις αποφάσεις 11μηνου. Με την απόφαση ανατροπής 1439/2020 Ολ. ΣΤΕ με πρόεδρο την κ. Σακελλαροπούλου.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα