Η αδικία για τους παλαιούς συνταξιούχους

Πολλά είναι τα παράδοξα που προέκυψαν από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 και όλα σχεδόν δυσμενή για τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα για τους παλαιούς, όσους δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13/3/2016 ημέρα εφαρμογής του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, την ψήφιση του νόμου αυτού και την πρωτάκουστη για τα παγκόσμια Ασφαλιστικά χρονικά  με την διάταξη του νόμου να ξαναγίνει ο επαναϋπολογισμός και ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης τους και στους ήδη συνταξιούχους, τότε προέκυψε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν 10, 20, 30 και πλέον χρόνια, όχι μόνο να τους καταδικάζει με τις μειώσεις της επαναϋπολογισμένης σύνταξης τους και την προσωπική διαφορά που τους στερεί κάθε αύξηση στην υπόλοιπη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα τους αδικεί κατάφορα αφού δεν τους προσμετρά  κατά τον επαναϋπολογισμό όλα τα χρόνια ασφάλισης με τις βεβαιωμένες και πληρωμένες εισφορές τους που κατέβαλαν σε όλα τα ταμεία στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Αλλά τους παίρνει σαν συντάξιμο μισθό αυτόν που ήταν στις 31/12/2014.

Έτσι με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων τους το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης 80% που είχαν εξασφαλίσει κατά την συνταξιοδότηση τους δεν ξεπερνά τώρα τις πιο πολλές φορές το 30% της ανταποδοτικής τους σύνταξης, που σε συνδυασμό με την Εθνική Σύνταξη όλες οι επαναϋπολογισμένες συντάξεις των πιο παλαιών συνταξιούχων έχουν βγει με μεγάλη προσωπική διαφορά.

Δεν μπορεί η πολιτεία μονομερώς να ανατρέπει την συνταξιοδοτική απόφαση του κάθε συνταξιούχου που ήταν ένα συμβόλαιο μέχρι το τέλος της ζωής του. Όσο αφορά την παράλληλη ασφάλιση και εδώ έχουμε διακρίσεις αφού γίνεται δεκτή μόνο για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον Ν 4387/16 ενώ τιμωρούνται και στερούνται αυτού του δικαιώματος όσοι είχαν την ατυχία να έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν του Νόμου αυτού.

Θα πρέπει η πολιτεία να δει σοβαρά το πρόβλημα αυτό των χιλιάδων συνταξιούχων που τους στερεί κάθε χρόνο την αύξηση που παίρνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, μέχρι τώρα η απώλεια τους είναι 10,9%.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα