Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Κατάργηση παρακράτησης της σύνταξης με επιβολή ειδικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ

Ξεχωριστό πόρο, που θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο απασχολούμενος είναι μισθωτός ή όχι, θα καλούνται να καταβάλλουν με το νέο έτος οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται. Πρόκειται για το μέτρο που έχει επιλέξει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, ως αντιστάθμισμα στην ειλημμένη απόφαση της κατάργησης της περικοπής 30% για όλες τις συντάξεις, αυτών των δικαιούχων.

Αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων συνταξιούχων:

α) Για τους μισθωτούς η επιβάρυνση θα είναι 10% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους και θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ». Ο πόρος αυτός θα επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.

β) Στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν επικούριση, θα επιβληθεί πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη που θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει και ο οποίος αφορά μόνο την κύρια σύνταξη. Με δεδομένο ότι επιλέγουν όλοι την ασφαλιστική κατηγορία αυτό σημαίνει ότι για την κύρια σύνταξη, η επιβάρυνση είναι 169,95 ευρώ, το επιπλέον ποσό που θα επιβληθεί θα είναι 50% θα ανέρχεται σε 84,97%.

γ) Η Τρίτη κατηγορία αφορά τους μη μισθωτούς που όμως καταβάλουν εισφορές και για την επικουρική ασφάλιση. Στην περίπτωση αυτή, η επιβάρυνση επί της ασφαλιστικής κλάσης τους θα είναι 40% για επικουρική. Άρα η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 67,98 € για την κύρια ασφάλιση και 17,10€ για την επικουρική, σύνολο 85€.

Η σύνταξη από 01-01-2024 θα καταβάλλεται στο ακέραιο για όλες τις περιπτώσεις, αφού θα καταργηθεί η περικοπή 30% που ισχύει από το 2020 (νόμος Βούρτση).

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα