Αυτοί είναι η φόρμουλα για τον κόφτη στην εισφορά αλληλεγγύης

Περίπου 12.000 συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400€ που βρίσκονται στο όριο των επτά κλιμακίων της εισφοράς αλληλεγγύης είναι οι ωφελημένοι από την διόρθωση της στρέβλωσης που δρομολογεί το Υπουργείο Εργασίας. Η διόρθωση θα έρθει με την μορφή «κόφτη» ώστε να μην εξανεμίζονται οι ετήσιες αυξήσεις αλλά και να μην μειώνεται όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις  – το καθαρό ποσό της σύνταξης.

Το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα τροπολογία με την οποία θα θεσπίζεται αυτόματος κόφτης κρατήσεων, ώστε εάν η παρακράτηση της ΕΑΣ είναι μεγαλύτερη από την αύξηση ο συνταξιούχος να λαμβάνει το υψηλότερο ποσό του κλιμακίου στο οποίο ανήκει.

Η ΕΑΣ, ένα από τα εναπομείναντα μνημονιακά μέτρα αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 1.400.000 Ευρώ. Οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αυτή στις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14%, ενώ η παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300€.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.690€ λαμβάνοντας αύξηση 2,5% το 2025 περιμένει η σύνταξη του να αυξηθεί στα 1.732€. Όμως με την κράτηση της ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας (6% όχι μόνο η αύξηση του μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ, αλλά το ποσό που θα λάβει (1628 ευρώ) είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο. Ο κόφτης ισχύει σήμερα μόνο για 188.000 συνταξιούχους με σύνταξη 1.400€ που έχουν κρατήσει 3% την πολυπληθέστερη ομάδα συνταξιούχων που υφίστανται από το «χαράτσι» ΕΑΣ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.395€ μεικτά δεν έχει κράτηση. Ωστόσο, με την αύξηση 2,5% του 2025 η Σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1.429€, οπότε εμπίπτει στο πεδίο των κρατήσεων 3% που σημαίνει ότι η σύνταξη του θα μειωθεί (αντί να αυξηθεί) στα 1386,9€. Όμως, σύμφωνα με τον κόφτη που έχει θεσπίσει ο μνημονιακός νόμος, δε μπορεί το ποσό της σύνταξης μετά την αύξηση να υποχωρήσει κάτω από τα 1.400€. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος θα χάσει τα 29€ της σύνταξης, αλλά θα διασώσει τα άλλα 13€ έως τα 1.400€.

Αυτό το μοντέλο θα επεκταθεί και στις άλλες βαθμίδες των συνταξιούχων, που βρίσκονται στο όριο της κλίμακας. Η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, επισήμανε για το θέμα ότι «αναγνωρίζουμε τη στρέβλωση και θα προσχωρήσουμε σε διόρθωση», ενώ ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσάκλογλου, ξεκαθάρισε ότι στις περιπτώσεις  αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης  – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Περιμένουμε λοιπόν την τροπολογία.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα