Αυξήσεις νέων συντάξεων από 5%-10%. Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού.

Δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις να έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως και ο χρόνος απονομής τους, το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, η έκδοση των οποίων έχει κολλήσει.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ένα από τα μέτρα τα οποία επεξεργάζονται το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η επαναφορά της προκαταβολής σύνταξης και της επικουρικής, καθώς ο χρόνος αναμονής σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τους έξι μήνες.

Από το νέο έτος θα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει έναν νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικότερα, η σχετική διάταξη του Ν 4670/20 ορίζει πως  η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ..

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολη και τυπική διαδικασία δεν είναι. Ο λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν υπάρχει, αν και το υπουργείο Εργασίας γνώριζε τη χρησιμότητά του εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, τώρα θυμήθηκαν στην οδό Σταδίου να συστήσουν (άλλη) μία ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά, επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., πήρε αναβολή, για να εφαρμοστεί από 1/1/2025, χαρακτηριστικό της προχειρότητας των κυβερνώντων. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και έπειτα, καθώς και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών, και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1/1/2025 και έπειτα.

Σήμερα ένας αξιόπιστος δείκτης αυτού του μεγέθους δεν υπάρχει. Αντιθέτως, μία σειρά από φορείς, όπως το ΙΟΒΕ και η Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσίευσε στοιχεία, ενώ… αποσπάσματα και όχι τη συνολική εικόνα αποτυπώνει το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, το μεν ΙΟΒΕ έκανε λόγο για αύξηση κατά 4,9% το 2023, ενώ το σύστημα «Εργάνη» για 6,3%.

Έτσι, με βάση το νέο σύστημα, όσοι ασφαλισμένοι αποχωρήσουν από το 2025 και έπειτα θα έχουν δύο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους.

Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2002 ως το 2024 θα αυξάνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους.

Το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2025 και έπειτα θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό μεταβολής του δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Οι μνημονιακοί νόμοι έχουν οδηγήσει σε κύριες αποδοχές πείνας

Οι διαδοχικές περικοπές στο ασφαλιστικό από το 2009 και έπειτα, κυρίως το γεγονός ότι οι μνημονιακοί νόμοι δεν αποκαταστάθηκαν, έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά σε ότι αφορά τις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, η μέση δαπάνη σύνταξης για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα είναι μόλις στα 749,11 ευρώ, ενώ μόνο σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου η εικόνα είναι κάπως υποφερτή, με τη μέση νέα σύνταξη να ανέρχεται στα 1.224,45 ευρώ.

Μεγαλώνει το κύμα της φυγής

Το μόνο δεδομένο είναι ότι όσοι βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού βίου τους δεν αφήνουν ούτε… μία μέρα ανεκμετάλλευτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περί τους 200 χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 220 χιλιάδες αιτήσεις.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα