Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι σημαίνει η απόφαση του ΣΤΕ – Ποιες διεκδικήσεις παραμένουν ζωντανές

Μόνο τα δώρα και των δύο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και τα όποια ποσά προκύπτουν από την κύρια και αφορούν στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε είδους πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών, από την περίοδο του Μαΐου του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 4387/16.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά παραγγέλθηκε από 16.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά επιδρά στις αγωγές που έχουν ασκήσει το σύνολο των περίπου 350.000 εν δυνάμει δικαιούχων.

Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι είχαν υποβάλλει αγωγές από το 2017 έως το 2020 και ζητούσαν ποσά σε βάθος πενταετίας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ανωτέρω 11μηνο, που έτσι και αλλιώς έχει επικυρωθεί σε παλαιότερη απόφαση. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα ποσά που διεκδικούν θα πρέπει το 2015, να είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, άρα να βρίσκονται σε φάση κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διαφορετικά, πάλι θα μείνουν χωρίς να καρπωθούν κάτι από την δικαστική προσπάθεια που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα έτη.

Ουσιαστικά, μοναδικοί «τυχεροί» από το σύνολο  των συνταξιούχων που υπέστησαν τις μεγάλες περικοπές στα μνημονιακά έτη, είναι όσοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Μόνο εκείνοι κατάφεραν ή διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα