Άνθρακες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Τεράστια τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα οι συνταξιούχοι και οι ελληνική κοινωνία. Από την μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, και τα καύσιμα που ροκανίζουν τις συντάξεις μας από το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα, την έλλειψη φαρμάκων, και κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία και από την άλλη πάμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με την μια μοναδική αύξηση του 3% από 01-01-2024 στις κύριες συντάξεις και όχι σε όλους. Αφού αποκλείονται 750.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και στους οποίους θα δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα 100-150-200 €! Και τι να καλύψεις με αυτά όταν οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 25%.

Τώρα, για τις επικουρικές συντάξεις δεν δίνεται και ούτε θα δοθεί στο μέλλον καμία αύξηση. Αφού ισχύει η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ειδικά μετά την λειτουργία από 01-01-2022 του ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που δημιουργεί κάθε χρόνο ένα έλλειμμα της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, που χρόνο με το χρόνο θα εξαερώσουν τις  συντάξεις μας.

Πως λοιπόν, η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός, μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις όταν για 13 χρόνια αυτές σφαγιάζονται  με τεράστιες περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις κατά 35%.

Οι συνταξιούχοι που έχουμε πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα δεν  μπορούμε να δεχτούμε ως αύξηση το 3% μεσοσταθμικά, όταν αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε το ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου του τελευταίου διαστήματος, και ειδικά όταν αυτά τα ποσοστά δίνονται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις. Όταν δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν για δεύτερη χρονιά καμία αύξηση. Είναι ντροπή να επικαλείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. το Νόμο 4387/16 για να μην χορηγεί αυξήσεις και να μην καταργεί το συγκεκριμένο άρθρο της προσωπικής διαφοράς.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην δώσει λύσεις και να μην βοηθήσει οικονομικά τους συνταξιούχους. Αυτό δεν την εμποδίζει έχοντας συμμάχους τα ΜΜΕ να διαμορφώνει μια εικονική πραγματικότητα, όταν η κατάργηση της ποινής του 30% της σύνταξης σε όσους εργάζονται την βαφτίζει αύξηση.

Είναι σκάνδαλο μεγατόνων η συγκεκριμένη διάταξη που επιτρέπει στους συνταξιούχους να εργάζονται. Εγκληματούν με την συγκεκριμένη διάταξη εις βάρος της Νεολαίας της χώρας  μας. Εγκληματούν εις βάτος των 500.000 νέων επιστημών που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Εμείς περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη:

α) Ναι στην χορήγηση των αναδρομικών του 11μήνου 2015-2016 που αφορά δώρα 800€ και τις επικουρικές σε όλους τους συνταξιούχους.

β) Ναι στην καταβολή της 13ης σύνταξης.

γ) Επιστροφή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

δ) Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

ε) Κατάργηση της εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥ.

ζ) Μάταια περιμένουμε να ανακοινώσει τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής.

Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους ότι οι συνταξιούχοι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν ότι με την βία μας έχουν αφαιρεθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα