Άλλη μια τριετία υπομονή για να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων

Εντός της επόμενης τριετίας προσδιορίζεται από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα ολοκληρωθούν κομβικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ και έτσι θα καταστεί εφικτό να επιταχυνθεί  η απονομή των συντάξεων. Πρόκειται για την δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), αλλά και την ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου του φορέα που αφορά τον ασφαλιστικό βίο όλων των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη του ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μόνο η ΠΟΕ θα βοηθήσει ώστε να καλυφθούν 88 διαφορετικά συστήματα που λειτουργούν έως τώρα εντός του ΕΦΚΑ και προκαλούν καθυστερήσεις. Και τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θα απαιτηθεί άλλη μια τριετία μέχρι να παραδοθούν στον φορέα.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο , θα επιτευχθεί η ενοποίηση των κανόνων απονομής της επικουρικής σύνταξης, ώστε να λαμβάνουν την κύρια σύνταξη και έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια επικουρικής, να μπορούν να λάβουν αμέσως και την επικουρική.

Ειδική αναφορά έγινε και για την διάταξη νόμου που αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται σε περίπου 31.000 ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, για τους οποίους θα πάψει να ισχύει η παρακράτηση του 30% στη σύνταξη τους. Αντ΄ αυτού θα προστεθεί ένας πόρος (10% στο εισόδημα) αν πρόκειται για μισθωτούς, και 50% στην ασφαλιστική κλάση αν πρόκειται για μη μισθωτούς.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας–Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα