Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτή τη φορά μιλάει για «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» και εξορθολογισμό της ασφαλιστικής Νομοθεσίας. Μάλιστα, έχει κάνει «σημαία» της την αύξηση του ορίου των οφειλών στον ΕΦΚΑ, από 20.000 σε 30.000 ευρώ δίνεται δήθεν λύση στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Τι ισχύει όμως στα αλήθεια.

Καταρχάς, η αύξηση του ορίου των οφειλών από 20.000-30.000 δεν αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων, αλλά μόνο όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν καταθέσεις έως 12.000€ και πληρωμένα 20 έτη ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτές οι προϋποθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, να απολύονται από αυτή τη διάταξη και κατά συνέπεια να μην ωφελούνται.

Την ίδια στιγμή, καμία αναφορά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για αλλαγές στην εισφορά Αλληλεγγύης, για αύξηση των επικουρικών συντάξεων και ενίσχυση του υποστελεχωμένου ΕΦΚΑ.

Όλα αυτά έρχονται να πλαισιώσουν ένα πλέγμα πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ που ταλαιπωρούν εργαζομένους και συνταξιούχους. Ενώ παρακολουθούμε τα στελέχη της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο-μαύρο.

Σχετικά με τις αυξήσεις του 3% στις συντάξεις από 01-01-2024 αυτές είναι οι μακρότερες του πληθωρισμού (3,9 %). Επομένως, οι συνταξιούχοι όχι μόνο δε θα πάρουν πρακτικά περισσότερα χρήματα στα χέρια τους, αλλά με δεδομένη την ακρίβεια και την φορολογία που δεν προσαρμόζεται στην τιμάριθμο, θα δουν το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Τελικά, τα όσα προεκλογικά έταξαν ξανά οι κυβερνόντες αποδεικνύονται ψεύτικα. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν αντιληφθεί πως στην πραγματικότητα η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει μόνο φτωχοποίηση και περικοπή δικαιωμάτων για την κοινωνική πλειοψηφία.

Μπερμπεργιάννης Δημ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα