Τα μνημόνια συνεχίζονται για τους συνταξιούχους

Οι συνταξιούχοι μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που σαφώς πλήρωσαν δυσανάλογο βάρος την δύσκολη περίοδο των μνημονίων, βομβαρδίζονται καθημερινά από φιλοκυβερνητικά μέσα και τους υπουργούς της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη όμως, βλέπουν το εισόδημά τους να εξαντλείται στις αρχές κάθε μήνα και την ακρίβεια να μην τους επιτρέπει να αγοράζουν ούτε τα αναγκαία.

Τα μνημόνια μπορεί να έφυγαν αλλά οι περισσότερες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις έχουν διατηρηθεί στο 95%. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε τι έχασαν οι συνταξιούχοι την προηγούμενη δεκαετία και ποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την άρση των αδικιών που υπέστησαν.

Άλλωστε είναι πασίδηλη αλήθεια, πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. που σαν αντιπολίτευση στηλίτευε το Ν. 4387/16, τον εφαρμόζει κατά γράμμα και κυρίως εμμένει να μην καταργεί τις άδικες ρυθμίσεις του. Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά όταν μιλάμε για ζωές συνταξιούχων απαιτούνται πράξεις και  μάλιστα άμεσες.

Σανίδα σωτηρίας  

Αρχικά, στη σημερινή Ελλάδα της ακραίας ακρίβειας και του πληθωρισμού, γίνεται επιτακτική ανάγκη για μόνιμη επαναφορά του μόνιμου επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους το ΕΚΑΣ αποτελεί έσχατη «σανίδα σωτηρίας». Αντ’ αυτού η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, με όλους τους Υπουργούς Εργασίας να αρνούνται την επαναφορά.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Στη συνέχεια μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ν. 3863/10) παραμένει.  Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαβάσει στα προγράμματα των κομμάτων την παραμικρή δέσμευση για κατάργηση ή έστω τη μείωση της εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. Τώρα τελευταία ακούμε για κατάργηση της εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις.

Δώρα και επιδόματα

Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2012 με το Ν. 4093/12 καταργήθηκαν τα δώρα και τα επιδόματα. Η περικοπή τους κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣΤΕ. Η κυβέρνηση δεν χορήγησε ούτε τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016, ούτε προέβη σε αποκατάσταση των κομμένων επιδομάτων.

Προσωπική διαφορά

Επιπροσθέτως με το Ν. 4387/16 αλλά και το Ν. 4670/2020, επαναϋπολογίστηκαν οι συντάξεις που είχαν απονεμηθεί έως 13/05/2016. Η διαφορά μεταξύ του παλαιού υπολογισμού και του νέου υπολογισμού 4387/16, διατηρήθηκε ως προς την καταβολή της ως προσωπική διαφορά. Ενώ από το 2018 η χώρα μας έχει εξέλθει της μνημονιακής επιτήρησης και όπως αναφέρεται είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η προσωπική διαφορά διατηρείται με αποτέλεσμα περίπου 950.000 συνταξιούχοι να μην έχουν δει έως τώρα την παραμικρή αύξηση, ενώ άλλοι 280.000 συνταξιούχοι είδαν μόνο ένα μέρος της αύξησης. Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς διαιρεί τους συνταξιούχους σε διαφορετικές ταχύτητες. Θα πρέπει να καταργηθεί και οι αυξήσεις να γίνονται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα