Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά: Χριστουγεννιάτικο μπουναμά τάζει από τώρα ο κ. Μητσοτάκης

Στους 750.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, δηλαδή, το ποσό της σύνταξης που εισπράττουν είναι υψηλότερο από εκείνο που προέκυψε από τον επαναϋπολογισμό της. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας που αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου, έχουν χάσει αυξήσεις στις συντάξεις τους την προηγούμενη διετία και έχουν διαπιστώσει μόνο λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους. Μέχρι να μηδενιστεί θα χάνουν και όποιες μελλοντικές αυξήσεις προκύψουν.

Σε αυτή την ειδική κατηγορία συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τη χορήγηση ειδικής εισφοράς, που θα προκύψει από την από την επιβολή αντίστοιχης έκτακτης φορολόγησης 33% στα διυλιστήρια.  Πρόκειται για ένα μέτρο που τα προηγούμενα δύο χρόνια εφαρμόστηκε λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, με την μορφή επιδόματος και την άπαξ. Το μέτρο στηρίχθηκε σε εισοδηματικά κριτήρια, ήταν κλιμακωτό (100-250€) και αφορούσε δικαιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις , που αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τα 1.600 ευρώ μικτές αποδοχές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη διετία, οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους ήταν άνω του 12% αθροιστικά και χορηγούνται σε μηνιαία βάση. Άρα συνολικά είναι αισθητά υψηλότερες από το επίδομα που έλαβαν όσοι διαθέτουν ακόμη προσωπική διαφορά.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ενώ οι δύο προηγούμενες αυξήσεις το 2023 και το 2024 προέκυψαν στη βάση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και του πληθωρισμού, δεν θα συμβεί το ίδιο και το 2025 όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία οι αυξήσεις θα προέλθουν από έναν δείκτη μισθού, που πρόκειται να δημιουργηθεί από το υπουργείο εργασίας. Εκεί θα υπάρξει αξιοποίηση όλων των αποδοχών που χορηγήθηκαν από το 2002 έως σήμερα για να προκύψει το ποσοστό αύξησης που θα επιβληθεί στις συντάξεις από τη νέα χρονιά.

Όμως, και πάλι, όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά θα χάσουν και αυτή την Τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντάξεων τους.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα