Πως θα δηλωθούν τα αναδρομικά από τους συνταξιούχους

Τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να καταβάλουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να εμφανίσουν τα αναδρομικά ποσά 2015-2021. Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα με τους φορολογούμενους να έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν την δυνατότητα έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγούμενων ετών είτε εφάπαξ είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2023. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2023 και τα οποία αφορούν το έτος 2021, οι φορολογούμενοι θα πρέπει επιλέξουν ως έτος δήλωσης το έτος 2022.

Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ

Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πως θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης. π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018, στη συνέχεια επιλέγετε.

Τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών

Ε1: Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστική δήλωση (εμπρόθεσμα  μέχρι 31-12-2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα