Δείκτης μεταβολής μισθών: Ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές

Ανατροπές σε εισφορές μη μισθωτών, αλλά και στις συντάξεις επέρχονται από το 2025 και μετά, λόγω της χρήσης δείκτη μεταβολής μισθών.

Πρόκειται για θεσμοθετημένη παρέμβαση ήδη από το 2020 που πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο έτος. Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας έχουν δημιουργήσει την σχετική επιτροπή που πρόκειται να ξεκινήσει συνεδριάσεις επί του θέματος και σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ να καθοριστεί ο συγκεκριμένος δείκτης. Θα ελέγχεται η μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά με συνέπεια από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει να κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση που έχει προβλεφθεί στο Ν. 4670/20 στοχεύει σε πιο δίκαιες συντάξεις, αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές, αφού θα συνδέονται πιο άμεσα με τους μισθούς που καταβάλλονται κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως προηγούμενη περίοδο.

Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει όμως αφορά περιόδους κατά τις οποίες οι μισθοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που συνέβη την τελευταία 15ετία λόγο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.

Πάντως, ο καθορισμός ενός τέτοιου δείκτη, φαίνεται ότι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφορά και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κάνει μια ισχνή αναφορά περί «μέσου μισθού» που για το 2023 ήταν 6,3% χωρίς πόντους να εστιάζει σε αυτό το μέγεθος, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ως απόλυτα έγκυρη, άρα και αξιόπιστη στατιστικά, τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα