Προσωπική διαφορά και αυξήσεις συντάξεων από το 2023

Κύριοι βουλευτές,
Όπως σας είναι γνωστό οι συντάξεις όχι μόνο έχουν παραμείνει καθηλωμένες από το 2008, χωρίς καμία αύξηση, αλλά και τα πέτρινα χρόνια της χρεωκοπίας μετά το 2010 υπέστησαν τις πιο βάρβαρες περικοπές που αρκετές φορές έφτασαν και ξεπέρασαν το 40% και 50% των αρχικών μας συντάξεων με αποτέλεσμα να ανατρέψουν και να φτωχοποιήσουν το επίπεδο ζωής μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, περισσότερο από άλλη κοινωνική ομάδα.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα 2016 με τον Ν4387/16 επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ασφαλιστικά χρόνια ο επανυπολογισμός των συντάξεων και των παλιών συνταξιούχων που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από 13/5/2016. Με τον επανυπολογισμό αυτό στην μεγάλη πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων το νέο ποσό της σύνταξης που τους προκύπτει είναι μικρότερο από το καταβαλλόμενο. Αυτό το ποσό που είναι μικρότερο από το καταβαλλόμενο είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά της οποίας κατά το Ν4387/16, όσο και τον μετέπειτα Ν4670/2020 Νόμος Βρούτση την «οφείλουν» στο ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή τις φορτώνονται άδικα ως χρωστικό γραμμάτιο εφ’ όρου ζωής και τις σχετικές διατάξεις θα τις συμψηφίσουν μέχρι να εξοφληθεί με τις μειωτικές ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων.
Με τα άρθρα 14 και 43 του Ν4387/16 και εν συνεχεία όπως τροποποιήθηκαν εντίστοιχα με τα άρθρα 25 και 29 το Ν4670/2020 προβλέπεται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια από 1/1/2023 ένα μικρό ποσοστό αύξησης στην κύρια σύνταξη των συνταξιούχων της ώρας.
Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν το 2023 καμία πραγματική αύξηση παρά μόνο λογιστική και δυστυχώς τα ποσά της προσωπικής διαφοράς που τους έχουν χρεώσει άδικα θα τους οδηγήσει μέχρι το τέλος της ζωής τους χωρίς καμία αύξηση παίρνοντας μαζί τους στον άλλο κόσμο μόνο το παράπονο την πικρία και την αδικία που τους επέδειξε η πολιτεία με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις αν δεν αλλάξει τώρα με την προτεινόμενη τροπολογία που έκανε το Σωματείο μας και το Σωματείο του ΟΤΕ αν δεν γίνει η ενσωμάτωση της προσωπικής τους διαφοράς στην κανονική τους σύνταξη όπως είναι το δίκαιο και το ζητούν και το περιμένουν όλοι οι συνταξιούχοι.
Όλοι οι συνταξιούχοι αυτοί που έχουν θετική προσωπική διαφορά είναι συνταξιούχου που έχουν μικρότερες συντάξεις και έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν πολλά χρόνια.
Σήμερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε τον πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα τις τεράστιες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, οδηγούνται όλα τα νοικοκυριά των συνταξιούχων σε καταβαράθρωση της αγοραστικής τους δύναμης και των περαιτέρω φτωχοποίησή τους, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη και αναγκαία η πραγματική αύξηση όλων των συντάξεων και απολύτως απαραίτητη η κατάργηση του συμψηφισμού των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά η οποία κατάργηση θα δώσει μια μικρή αίσθηση άμβλυνσης της αδικίας και το αίσθημα της ισότιμης αντιμετώπισης όλων αυτών των συνταξιούχων.
Τονίζουμε ότι αυτή η ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑ οικονομικό δημοσιονομικό κόστος.
ΤΟ Δ/Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ