Η κόντρα Χατζηδάκη με τους Δικαστές για την απόφαση ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ανοίγει ο δρόμο για κύμα προσφύγων – Δεν υπάρχουν περιθώρια απαντά ο Χατζηδάκης.

Σε μάχη μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης εξελίσσονται οι 3 αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μνημονιακές περικοπές αναφορικά με τις συντάξεις των δικαστών. Όπως αναφέρει στις τρεις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν ολόκληρες χθες, η επιστροφή των συντάξεων των δικαστών στα προ μνημονίων επίπεδα, δεν αφορά μόνο τους τρεις προσφεύγοντες. Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του ΟΤ ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ισχύος των αποφάσεων για όλους τους συνταξιούχους δικαστές με τρόπο αναδρομικό θα στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Χατζηδάκης «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Οι τρεις αυτές αποφάσεις (1330 – 1331 – 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ως άνω αποφάσεις που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές ήταν ομόφωνες (με μειοψηφία τριών δικαστών), και είναι πιλοτικές και έχουν μια ουρά 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών.

Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Μπερμπεργιάννης Δημ.

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα