Το Ασφαλιστικό Πισσαρίδη σε λίγες μέρες σε διαβούλευση – Οι 11 δύσκολες ρυθμίσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Σε λίγες μέρες ανεβαίνει για δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό με τις παγωμένες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου και της έκθεσης Πισσαρίδη, που δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Σύριζα-ΝΔ να εφαρμόσουν λόγω  κοινωνικού και πολίτικού κόστους.

Οι έντεκα δύσκολες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού Πισσαρίδη που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο σχέδιο νόμου και θα προκαλέσουν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια είναι οι εξής:

α) Εξίσωση προς τα κάτω όλων των παροχών υγείας σε είδος και χρήμα.

β) Μείωση του επιδόματος ενεργείας και του χρόνου επιδότησης σε αρκετές χιλιάδες ανέργων που μέχρι σήμερα το δικαιούνταν.

γ) Μείωση του ποσού του ειδικού εποχικού επιδόματος του Τουρισμού και του χρόνου επιδότησης.

δ) Η αλλαγή επί τα χείρω του θεσμικού πλαισίου για τα πλασματικά χρόνια.

ε) Η κατάργηση της μιας εθνικής σύνταξης στην περίπτωση σώρευσης δυο και πλέον κύριων συντάξεων (ιδιαίτερα στις συντάξεις λόγω θανάτου).

ζ) Η αναζήτηση αναδρομικών από τις χαμηλές συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα που δεν μειώθηκαν στην τριετία κατά 50% με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΕΦΚΑ.

η) Η αυστηροποίηση της Νομοθεσίας για την απασχόληση με εργόσημο.

θ) Η θεσμική θωράκιση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης) με οριακές μόνο άνευ ουσίας βελτιώσεις.

ι) Η θεσμική θωράκιση του ονείδους της προσωπικής διαφοράς και ο εμπαιγμός του επιδόματος.

κ) Αλλοίωση του δείκτη μεταβολής των μισθών που θα προσαυξάνει τις συντάξεις από 01-01-2025 για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνονται πέραν του μισθού και άλλοι δείκτες οικονομίας και παραγωγικότητας που θα εμποδίζουν την πραγματική αύξηση των συντάξεων στο μέλλον.

λ) Η αύξηση των συντάξεων μόνο κατά 2-2,5% για το έτος 2025 που θα εξανεμισθεί από τον πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών στα είδη διατροφής.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφύγει των προώθηση των ανωτέρω διατάξεων και να στηρίξει πραγματικά και γενναία τους συνταξιούχους και εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα