Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία

Η μαζική απασχόληση των συνταξιούχων, 200.000 μέχρι σήμερα εμποδίζει την μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό.

με το από 01-07-2024 Δελτίο Τύπου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την ανεργία για τον Μάιο 2024 σε ποσοστό 10,6%.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, τον Μάιο του 2024 οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.000 ανθρώπους. Η ανεργία μαστίζει κυρίως τις γυναίκες  και τους νέους. Οι άνεργες γυναίκες τον Μάιο του 2024 αποτελούν το 13,8% του πληθυσμού και οι νέοι το 23,8% χωρίς να δίνεται όμως να δίνεται ο ακριβής αριθμός αυτών.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ στην προσπάθεια τους να υποστηρίζουν το αφήγημα για δήθεν ανάπτυξη με αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας, είχαν προστρέξει τους προηγούμενους μήνες να υιοθετήσουν τις εκτιμήσεις για ανεργία κάτω του 10%. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η ΕΛΣΤΑΤ, ουδέποτε η χώρα μας είχε μονοψήφιο αριθμό ανεργίας.

Μετά την ραγδαία αύξηση των εργαζομένων συνταξιούχων που αγγίζουν τους 200.000 και αναμένεται να φτάσουν τους 300.000 μέχρι το τέλος του έτους θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και των γυναικών σε σταθερές θέσεις εργασίας που προσφέρουν ασφάλεια ζωής, ποιότητα και αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και την οικογένεια τους.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να παρακολουθεί με μεγαλύτερη προσοχή τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, αφού άλλωστε δεν καταγράφει  τους μακροχρόνια ανέργους (δηλαδή, τους  ανέργους άνω τω ν 12 μηνών) και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ευρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία καταγράφει εγκυρότερα και αποτελεσματικότερα το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα