Μίνι ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης και στις συντάξεις χηρείας

Παρεμβάσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η Εισφορά Αλληλεγγύης και οι συντάξεις χηρείας, είναι τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να τα ενσωματώσει σε ένα μίνι  ασφαλιστικό.

Πιο αναλυτικά, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταβάλλονται προσπάθειες να είναι έτοιμο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου, θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1) Προσωπική διαφορά

Πρόκειται για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που αφορά όσους από τους 750.000 συνταξιούχους, εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου, θα χάσουν και το 2025 την αύξηση στη σύνταξή τους. Το ανώτατο όριο που αναμένεται να τεθεί και πάλι για την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης, θα είναι τα 1.600 ευρώ μικτές αποδοχές. Το επίδομα θα χωριστεί σε δύο ή σε τρεις  κατηγορίες,  ανάλογα με την οριστική επιλογή που θα γίνει  από το οικονομικό επιτελείο και θα κυμαίνεται  από 100 – 250 ευρώ.

2) Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Περισσότερους από 700.000 δικαιούχους, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Ουσιαστικά, η ΕΑΣ θα πάψει να αποτελεί εισφορά που προκύπτει από το πρώτο ευρώ, αλλά θα ενεργοποιείται μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, που είναι σήμερα το κατώτατο όριο.

Όμως θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια (σήμερα είναι 3-10% ανάλογα το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις), αφού το μέτρο που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

3) Συντάξεις χηρείας

Η ενεργοποίηση της διάταξης που θέλει μείωση του εν λόγω βοηθήματος κατά 50% για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Για να περιοριστούν οι αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, θα υπάρχει μέριμνα ώστε τα αναδρομικά ποσά που θα αναζητηθούν να καταβληθούν με σημαντικές εκπτώσεις. Στην περίπτωση μάλιστα που τα ποσά αυτά επιστραφούν εφάπαξ στα Δημόσια Ταμεία, εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκπτωση να κυμανθεί από 50 – 80% στο ανώτατο επίπεδο.

4) ΕΦΚΑ – Ενιαίος Κανονισμός Παροχών

Θα υπάρξει ενιοποίηση, που αφορά τα προνοιακά επιδόματα και τις παροχές σε είδος. Θα  τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περικοπές παροχών, ειδικά για δικαιούχους που προέρχονται  από τα πρώην «ευγενή Ταμεία», δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, ΔΕΚΟ.

5) Συνταξιούχοι με Αναπηρία

Θα διορθωθεί κενό που δημιουργήθηκε στο αμέσως προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι με αναπηρία επιθυμούν να εργάζονται, δεν θα πρέπει για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη, να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν, όπως παραδόξως ισχύει σήμερα.

6) ΤΕΚΑ

Στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθεί ειδική ρύθμιση που αφορά το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με την οποία θα παρέχεται  η δυνατότητα επενδυτικής αξιοποίησης των εισφορών των ασφαλισμένων σε αυτό. Ουσιαστικά θα γίνεται  άρση των όποιων περιορισμών υπάρχουν για τα υπόλοιπα Ταμεία κύριας και επικουρικής υποχρεωτικής ασφάλισης.

Αντίθετα, προς τα πίσω μεταφέρεται η παρέμβαση που ετοιμάζεται  για την αναγνώριση πλασματικών ετών. Ουσιαστικά, ο στόχος που έχει  τεθεί είναι να περιοριστούν από 12 κατηγορίες πλασματικών ετών, που είναι σήμερα, ακόμα και σε πέντε.

Το Δ.Σ. Μακεδονίας-Θράκης

Θέλετε να μοιραστείτε το άρθρο;

Facebook
Email

Διαβάστε και αλλά άρθρα